2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSocialDeputații au aprobat proiectul. Senatul – indecis pe tema carantinării

Deputații au aprobat proiectul. Senatul – indecis pe tema carantinării

Senatorii trebuie să decidă dacă aprobă sau nu cele mai duri măsuri legislative propuse în România în ultimii 30 de ani. Măsurile sunt incluse în proiectul Legii carantinei, proiect pe care Camera Deputaților deja l-a aprobat, joi seară.

Drept urmare, luni, 13 iulie, Senatul ar urma să dezbată în comisii și în plen și să dea votul final asupra proiectului Legii carantinei  (în forma aprobată de Camera Deputaților, cu eventuale modificări cerute de senatori). După ce va fi aprobat de Senat, legea va fi trimisă spre promulgare la președintele Iohannis.

Cea mai controversată dintre normele viitoarei legi nu este, în mod paradoxal, cea care se referă la “separarea fizică” a persoanelor (fie la domiciliu, fie în spații de carantină, fie în spital), întrucât asemenea măsuri nu mai reprezintă o noutate ci au început să fie aplicate în România încă din luna martie, de când a intrat în vigoare starea de urgență. Noutatea pe care o aduce proiectul Legii carantinei, proiect denumit, oficial, “Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic”, se referă la obținerea, de către autorități, a dreptului de a distruge bunuri proprietate privată, inclusiv mijloace de transport, dacă aceste bunuri sunt contaminate cu coronavirus.

Necesitatea unei asemenea legi a fost decisă de CCR, care a stabilit, la data de 25 iunie 2020, că un om nu poate fi ținut obligatoriu în izolare sau în carantină prin  Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, ci doar prin lege. Drept urmare, Ministerul Sănătății a conceput proiectul de lege, iar Guvernul Orban l-a aprobat și l-a trimis la Parlament.

Adoptarea acestei legi, cu sau fără modificări decise de Parlament, este presantă, întrucât în România pandemia se agravează. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților după ce liderii politici ai Opoziției, în frunte cu Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei, au avut o întrevedere cu dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne.

În mod normal, comisiile din Senat ar fi trebuit să emită avizele necesare încă de vineri, astfel ca sâmbătă (acum două zile) să se rezolve și etapa votului în plen. Dar vineri seară, comisiile din Senat au anunțat că mai au nevoie de timp de gândire până luni, adică până astăzi. Discuțiile și avizele din comisii (avize doar cu rol consultativ) vor fi cu siguranță influențate de evoluția epidemiei din ultimele zile. Astfel, dumininică la amiază, în România se anunțau 456 de cazuri noi de coronavirus înregistrate de sâmbătă până duminică, adică într-un interval de timp în care se fac de obicei mai puține teste Covid.

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), jurist cu mare experiență, a anunțat că Senatul ar putea fi reunit în plen astăzi de la ora 12.

Cel mai disputat punct din proiectul de lege este Articolul 7, care precizează următoarele:

“(1) Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă.

(2) Bunurile suspecte de a fi contaminate sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale în vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății”.

 

“Ne confruntăm cu o transmitere continuă și accentuată. Ar fi trebuit ca acum să fim pe panta descendentă, nu să fim pe a doua cocoașă a primului val al pandemiei”

Nelu Tătaru,

Ministrul Sănătății

“Un partid care îşi spune liberal vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă