Un site britanic specializat în analize economice a publicat în această săptămână un clasament al țărilor din Europa socotite cele mai potrivite pentru creșterea și educarea copiilor. Un element extrem de pozitiv este faptul că România este prezentă în acest top, fiind așadar recomandată, din anumite puncte de vedere, pentru familiile care au copii.
Clasamentul difuzat pe site-ul www.nimblefins.co.uk se intitulează „Țările din Europa cele mai bune pentru a crește un copil“. Studiul a analizat situația din 29 de țări, luând în calcul o serie de parametri, printre care calitatea alimentației, rata obezității, situația vaccinărilor, nivelul de cunoaștere a limbii engleze și deprinderea de a utiliza un calculator, precum și consumul de băuturi alcoolice, de tutun și de droguri.
După corelarea tuturor acestor indicatori, țara din Europa cea mai potrivită pentru a crește un copil pare a fi Suedia. Aceasta nu se clasează pe primul loc la niciun indicator, dar, per ansamblu, are cele mai multe referințe pozitive.
Pe locul al doilea este Luxemburgul, aceasta fiind țara europeană cea mai bună din punctul de vedere al sănătății și al siguranței copiilor. Pe locul al treilea în acest clasament este plasată, oarecum surprinzător, Polonia. Pe locul 4 este plasată Norvegia – o țară recunoscută pentru nivelul de trai ridicat, dar controversată în ceea ce privește implicarea autoritară a statului în viața familiilor, inclusiv în ceea ce privește educația copiilor.
România – la egalitate cu Marea Britanie
Pe locul 10 în acest top sunt plasate, la egalitate, România și Marea Britanie, mult înaintea unor țări precum Germania (locul 22) sau Franța (locul 25). Poziția României, egală cu cea a Marii Britanii, este cu atât mai onorantă pentru noi cu cât clasamentul este realizat de specialiști britanici. România este prezentată drept țara din Europa în care se manifestă cel mai redus consum de băuturi alcoolice, de țigări și de droguri în rândurile copiilor și adolescenților.
Ca o comparație, Olanda – țara în care drogurile se consumă la liber – este plasată în clasamentul general pe locul 17, fiind puternic trasă în jos de situația consumului de alcool, tutun și droguri, unde apare pe locul 18.
În clasamentul țărilor europene analizate, pe ultimul loc (29) este plasată Bulgaria. Pe de altă parte însă, câteva țări, cum ar fi Rusia și Republica Moldova, nu apar deloc în acest clasament.