7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialPetre Daea nu mai vrea să vorbească despre pesta porcină africană

Petre Daea nu mai vrea să vorbească despre pesta porcină africană

Pe agenda conferinței   subiectul pestei porcine nici nu a existat, ministrul oferind câteva date la insistența presei.

Deși până la această oră s-au întocmit 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană, au fost plătite doar 83 de dosare. Mai precis, s-au plătit 218.130 lei, din cele peste 5 milioane de lei calculate până la această oră. Potrivit ministrului Petre Daea, restul dosarelor vor fi achitate la circa o săptămână după rectificarea bugetară. Oficialul guvernamental a precizat că vor fi accesate și fonduri europene pentru plata despăgubirilor cuvenite fermierilor afectați de pesta porcină africană. “Din discuțiile pe care le-am avut cu președintele Autorității Naționale Sanitare Vetreninare (ANSVSA), se așteaptă rectificarea pentru a se da o poziție bugetară (pentru că nimeni nu a prevăzut așa ceva) în vederea alocării banilor. Nu va rămâne nici un cetăţean nedespăgubit”, a spus Petre Daea. Ministrul a explicat că despăgubirile se vor plăti de la bugetul de stat, apoi se va utiliza mecanismul prevăzut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene pentru a se accesa fonduri UE. “Regulamentul spune foarte clar că aceste despăgubiri acordate pe documentele prezentate de ANSVSA vor veni de la UE”, a spus ministrul Agriculturii. El a mai precizat că cuantumul despăgubirilor este stabilit, pentru fiecare fermier în parte, de către comisiile organizate în fiecare județ, în funcție de prețurile de pe piața locală.

 

Daea trimite ziariștii la Comitetul pentru Situații de Urgență

 După mai multe declarații pe tema pestei porcine africane în urma cărora a fost nevoit să-și ceară scuze, ministrul Agriculturii a refuzat să comenteze măsurile aplicate de ANSVSA în locurile afectate de molimă. El a susținut că regulile impuse de medicii veterinari trebuie respectate întocmai, întrucât acestea sunt decise de UE și, oricum, altele nu există. “Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență decide măsurile ce trebuie luate și stabilește modul de acțiune. Există interpretări diferite și de aceea las la latitudinea Comisiei să ia ce măsuri consideră de cuviință”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a reafirmat că în România nu există specialiști în prevenirea pestei porcine africane: “Nu a fost o boală cunoscută cu care să ne fi confruntat. Din acest motiv am apelat la specialiști străini din țări care s-au confruntat cu epidemii similare. Această molimă a existat și există în alte țări unde s-a procedat la fel cum se procedează acum în România. În prezent, peste 30.000 de angajați din ministere, direcții veterinare, prefecturi, Interne, armată ș.a.m.d. sunt implicați în acțiunile de combatere a pestei porcine africane”.

Ministrul Agriculturii a respins ideea formulată de unii fermieri profesioniști potrivit căreia populației ar trebui să i se interzică activitatea de creștere a porcilor. ”În România se cresc și se vor crește porci în continuare. Vom lua purcei din maternitățile românești și printr-un program de ameliorare vom repopula fermele“, a spus oficialul guvernamental.

În plină epidemie de pestă porcină africană, boala fără leac care ucide sute de mii de porci în România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a găsit de cuviință să-și prezinte bilanțul realizărilor. Pe agenda conferinței   subiectul pestei porcine nici nu a existat, ministrul oferind câteva date la insistența presei.

 

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă