Numărul victimelor violenței domestice este în continuă creștere.
În județul Iași, în anul 2017, totalul victimelor era de 1.923. În anul următor numărul victimelor a crescut la 2.054, iar până la finalul lunii septembrie a anului 2019, cifrele arată că totalul victimelor înregistrate este deja unul de 1.700, ele însumând atât femei și bărbați adulți, cât și minori, subliniază senatorul Dan Lungu.
Potrivit situației statistice a persoanelor și a infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, la nivelul județului Iași, de la anul 2017 la anul 2018 s-a constatat creșterea numărului de infracțiuni împotriva femeilor majore. Dacă numărul înregistrat al bărbaților adulți agresați în anul 2017 a fost de 323, iar în anul 2018 de 332, în cazul femeilor adulte numărul a crescut cu 160 de cazuri, însumând la finalul anului 2018 un număr de 1.303 de infracțiuni înregistrate. În anul 2019, până la data de 30 septembrie, au fost înregistrate peste 1.050 de cazuri care au ca victime femeile majore.
Numărul cazurilor înregistrate în evidența Inspectoratului de Poliție Județean Iași evidențiază și faptul că infracțiunile privind violența în familie înregistrate din mediul urban depășesc numărul celor înregistrate în comunele ieșene. Astfel că, dacă în cei trei ani în Municipiul Iași cazurile care figurează în statistică sunt în total aproape 3.200, în mediul rural acestea sunt cu 700 mai puține. În ambele cazuri însă cele mai multe cazuri au drept victime ale violenței domestice femeile majore.
Aceste date fac parte dintr-un răspuns al reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în urma înaintării unei solicitări pentru informații de interes public, în conformitate cu Legea 544/2004, semnată de Dan Lungu, senator USR de Iași.
„Mă întristează teribil să văd cum, potrivit acestor statistici, cazurile violenței domestice sunt în continuă creștere. Avem nevoie un plan real pentru combaterea acestui tip de violență – programe de educare și terapie pentru agresori și chiar o strategie pentru informarea și educarea tuturor cetățenilor, prin care să învețe cum să reacționeze și cui să se adreseze dacă sunt martorii unei asemenea situații sau dacă deja cunosc un caz de violență domestică”, a menționat Dan Lungu, senator USR.