7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSocialCrește numărul victimelor violenței domestice

Crește numărul victimelor violenței domestice

Numărul  victimelor violenței domestice este în continuă creștere.

În județul Iași, în anul 2017, totalul victimelor era de 1.923. În anul următor numărul victimelor a crescut la 2.054, iar până la finalul lunii septembrie a anului 2019, cifrele arată că totalul victimelor înregistrate este deja unul de 1.700, ele însumând atât femei și bărbați adulți, cât și minori, subliniază senatorul Dan Lungu.

Potrivit situației statistice a persoanelor și a infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, la nivelul județului Iași, de la anul 2017 la anul 2018 s-a constatat creșterea numărului de infracțiuni împotriva femeilor majore. Dacă numărul înregistrat al bărbaților adulți agresați în anul 2017 a fost de 323, iar în anul 2018 de 332, în cazul femeilor adulte numărul a crescut cu 160 de cazuri, însumând la finalul anului 2018 un număr de 1.303 de infracțiuni înregistrate. În anul 2019, până la data de 30 septembrie, au fost înregistrate peste 1.050 de cazuri care au ca victime femeile majore.

Numărul cazurilor înregistrate în evidența Inspectoratului de Poliție Județean Iași evidențiază și faptul că infracțiunile privind violența în familie înregistrate din mediul urban depășesc numărul celor înregistrate în comunele ieșene. Astfel că, dacă în cei trei ani în Municipiul Iași cazurile care figurează în statistică sunt în total aproape 3.200, în mediul rural acestea sunt cu 700 mai puține. În ambele cazuri însă cele mai multe cazuri au drept victime ale violenței domestice femeile majore.

Aceste date fac parte dintr-un răspuns al reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în urma înaintării unei solicitări pentru informații de interes public, în conformitate cu Legea 544/2004, semnată de Dan Lungu, senator USR de Iași.

„Mă întristează teribil să văd cum, potrivit acestor statistici, cazurile violenței domestice sunt în continuă creștere. Avem nevoie un plan real pentru combaterea acestui tip de violență – programe de educare și terapie pentru agresori și chiar o strategie pentru informarea și educarea tuturor cetățenilor, prin care să învețe cum să reacționeze și cui să se adreseze dacă sunt martorii unei asemenea situații sau dacă deja cunosc un caz de violență domestică”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă