Analiza UNICEF arată că violența sexuală depășește granițele geografice, culturale și economice
Peste 370 de milioane de fete și femei sau una din opt din întreaga lume, au suferit un viol sau o agresiune sexuală înainte de vârsta de 18 ani, a anunțat UNICEF.
Numărul crește la 650 de milioane sau unul din cinci, atunci când se iau în considerare formele de violență sexuală „fără contact”, cum ar fi abuzul online sau verbal, a raportat UNICEF, în ceea ce a numit primul sondaj global pe acest subiect, scrie Reuters.
Raportul mai arată și faptul că între 240 și 310 milioane de băieți și bărbați, adică aproximativ 1 din 11, au suferit viol sau agresiune sexuală în timpul copilăriei.
„Amploarea acestei încălcări a drepturilor omului este copleșitoare și a fost greu de înțeles pe deplin din cauza stigmatizării, a provocărilor în măsurare și a investițiilor limitate în colectarea datelor”, a spus UNICEF, în publicarea raportului.
Acesta vine înaintea unei Conferințe ministeriale globale inaugurale, privind sfârșitul violenței împotriva copiilor, eveniment care va fi găzduit de Columbia, luna viitoare.
Rezultatele analizei UNICEF arată că violența sexuală depășește granițele geografice, culturale și economice, dar Africa Subsahariană are cel mai mare număr de victime, cu 79 de milioane de fete și femei, adică 22% afectate. Asia de Est și de Sud-Est urmează cu 75 de milioane, sau 8 la sută.
Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a numit violența sexuală împotriva copiilor „o pată a conștiinței noastre morale”.
„Provoacă traume profunde și de durată, adesea de către cineva pe care copilul îl cunoaște și în care are încredere, în locuri în care ar trebui să se simtă în siguranță.”
UNICEF a spus că majoritatea violenței sexuale din copilărie are loc în timpul adolescenței, în special între 14 și 17 ani, iar victimele se confruntă cu riscuri mai mari de boli cu transmitere sexuală, abuz de substanțe și probleme de sănătate mintală.
„Efectul este agravat și mai mult atunci când copiii întârzie să-și dezvăluie experiențele sau păstrează complet secretul abuzului”, mai precizează UNICEF.