Consumul mediu de băuturi, pe locuitor, a crescut anul trecut la toate băuturile, comparativ cu 2020, cel de bere majorându-se cu 0,3 litri, cel de vinuri cu 2,6 litri, consumul de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%) cu 1,8 litri şi cel de băuturi nealcoolice cu 26,4 litri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Resursele totale de bere au fost mai mici cu 107.300 hl, faţă de anul precedent, fiind asigurate în proporţie de 93% din producţia anului 2021. Importul de bere a crescut cu 7,7%. Comparativ cu anul anterior, în 2021, disponibilul de bere pentru consum uman a scăzut cu 0,4%, iar producţia de bere s-a diminuat cu 308.000 hl (-1,8%).
În ceea ce priveşte resursele totale de vinuri, acestea au crescut cu 658.100 hl. Această majorare a fost datorată în principal producţiei de vinuri, care a crescut, în anul 2021 faţă de 2020 cu 11,5% (+467.800 hl). Importul de vinuri şi stocul iniţial de vinuri a înregistrat un avans în anul 2021 cu 31,3% (+138.700 hl), respectiv cu 2% (+51.600 hl). Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a crescut cu 1,1 puncte procentuale, iar ponderea importurilor de vinuri s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale. Aportul stocului iniţial la formarea resurselor totale de vinuri a scăzut cu 2,4 puncte procentuale.
Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care a crescut cu 466.200 hl faţă de anul precedent. Exportul de vinuri a scăzut cu 9.900 hl.
Resursele de băuturi alcoolice distilate au fost mai mari faţă de anul precedent cu 88.800 hl alcool 100%. Producţia de băuturi alcoolice distilate a fost constituită în cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate. Resursele totale de băuturi alcoolice distilate din grupa „Lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate” au fost mai mari cu 24.600 hl alcool 100%, comparativ cu anul precedent.
Disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 74% din resursele totale. Consumul mediu de lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate, a crescut de la 0,8 la 1,2 litri alcool 100%, pe locuitor, în anul 2021.