0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSocialSfințirea apelor și boboteaza cailor la Mihail Kogălniceanu, lângă baza americană

Sfințirea apelor și boboteaza cailor la Mihail Kogălniceanu, lângă baza americană

La slujba din municipiul Constanța au participat circa 10.000 de persoane. Arhiepiscopul Tomisului a oficiat liturghia, apoi s-a pornit în procesiune de Bobotează, de la Catedrală până la Cazinoul Constanța.

Mai multe care trase de boi şi de măgări au cărat butoaiele cu apa care urma să fie sfinţită. După ceremonia religioasă, Arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o barcă şi a mers spre larg pentru a arunca cele trei cruci de lemn în apă.

Pentru că vremea a fost primăvăratecă, în comparație cu anul trecut, când de Bobotează meteorologii anunțat un cod roșu, 20 de persoane s-au aruncat în apă pentru a scote crucile. „Boboteaza anului 2018 este cu soare şi cu temperatură ridicată.

Sigur, se vorbesc multe despre această temperatură, important este ca această temperatură ridicată să fie şi în sufletul nostru, o temperatură a credinţei curate şi înalte. Şi anul acesta am putut veni la mare să sfinţim apa mării, să aruncăm crucile şi să nădăjduim că anul acesta va fi un an cu lumină şi cu bucurie”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Datorită vremii calde, unul dintre cei care s-a aruncat în apă,un salvamar în vârstă de 29 de ani, nu a mai folosit costumul de neopren. Printre cei care au sărit s-a aflat și o femeie, Valentina Feodorov, în vârstă de 30 de ani.

Arhiepiscopia a împărțit 150.000 de PET-uri cu aghiasmă. Ca în fiecare an, au exista momente în care lumea s-a îmbulzit pentru a prinde cât mai multe sticle. Nu au fost însă incidente deosebite.

De altfel, peste 250 de jandarmi, alături de polițiști, angajați ai ISU Dobrogea și ai Poliției Locale au vegheat ca totul să fie în ordine. Ceremonii religioase similare au mai avut loc în Ovidiu și Techirghiol.

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu au păstrat tradiția și au organizat, sâmbătă, sărbătoarea „Botezul Cailor”. Ca în fiecare an, s-au desfășurat tradiționalele concursuri ale celor trei secțiuni: „Frumusețe”, „Atelaj” și „Viteză”, la finalul cărora câștigătorii au fost premiați.

Același eveniment a fost repetat, duminică, în satul Piatra. „Calul te învață să călătorești prin viață cu bucurie, cu demnitate, cu iubire”, a spus primarul comunei, Ancuța Belu. Este al 21-lea an consecutiv în care acest eveniment are loc în Mihail Kogălniceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă