4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialComunicare sănătoasă în vreme de pandemie: măști chirurgicale sau de țesătură în...

Comunicare sănătoasă în vreme de pandemie: măști chirurgicale sau de țesătură în unitățile școlare?

Cum, în unele școli care au rămas deschise în timpul celui mai recent val de coronavirus COVID-19, elelvii și cadrele didactice au început să acuze tot mai mult efectele pe care instrumentul de protecție îl are asupra comunicării, cercetătorii au studiat care mască este cea mai puțin intruzivă pentru profesori.

Practic, semnificația studiului a constat în oferirea de recomandări cu privire la cel mai bun tip de măști pe care profesorii le pot purta în timp ce învață să minimalizeze efectul negativ asupra inteligibilității vorbirii.

S-a constatat astfel că măștile reutilizabile, din materiale textile, afectează comunicarea mult mai consistent decât măștile chirurgicale. Experții au descoperit că măștile din țesături și țesături reutilizabile tind să absoarbă sunetul, ceea ce face dificil pentru elevi să audă ce spun profesorii. Cauza ar fi modul în care țesătura afectează undele sonore.

“Țesăturile sunt adesea folosite pentru absorbția sunetului datorită structurii lor poroase. Un material poros absoarbe energia sonoră, deoarece amortizează oscilația particulelor de aer prin frecare”, spun cercetătorii care, atunci când compară cele mai populare măști care sunt utilizate în prezent în prezent – măști de țesături cu trei straturi, măști chirurgicale și măști N95 – pledează invariabil pentru folosirea ultimei categorii în unitățile de educație.

Cu toate acestea, măștile N95 rămân dificil de obținut, deoarece sunt necesare pentru lucrătorii din domeniul sănătății care tratează persoanele cu COVID-19. Ca urmare, se pune întrebarea dacă măștile KN95, care sunt mai disponibile, ar suplini în mod eficient măștile N95, asigurând în mod egal atât protecția antivirus cât și comunicarea optimă între profesori și elevi.

Măștile N95 sunt considerate standardul de aur în protejarea împotriva agenților patogeni care cauzează boli, filtrând până la 95% din particulele mici – cum ar fi cele asociate cu o boală bacteriană sau virală. Cu toate acestea, disponibilitatea și caracterul practic al acestei măști pot să nu fie cea mai bună alegere pentru fiecare zi și pentru utilizatorii non-medicali, cum ar fi educatorii. KN95 este o altă mască mai ușor disponibilă, care poate filtra între 94-95% din particule, oferind o protecție echivalentă cu o mască N95.

„Măștile KN95 pot fi o alternativă bună la un N95 dacă măștile sunt certificate în mod corespunzător”, spun cercetătorii, recomandând publicului să să nu cumpere măști N95 pentru uz personal, acestea în continuare fiind consumabile esențiale pentru lucrătorii din domeniul sănătății, ci să apeleze cu încredere la KN95.

„Profesorii ar trebui să poarte măști recomandate de autoritățile de reglementare sanitară – cele care se potrivesc corect, permit o respirație corespunzătoare și, în egală măsură, nu alterează auzirea vocii profesorului”, conchid specialiștii, în urma studiului realizat.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă