Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este de părere că studenţii nevaccinaţi ar putea avea la dispoziţie, cu titlu gratuit din partea universităţii, combinezoane de protecţie pentru a putea participa la orele de lucrări practice şi de laborator.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) “Carol Davila” din București, Viorel Jinga, apreciază însă că masca de protecție sanitară și halatul de unică folosință sunt suficiente pentru a nu expune studenții pericolului de infectare cu Sars COV 2.
“Nu am văzut declarația domnului ministru. Noi, la UMF, le oferim studenților, pentru practică, măști de protecție și halate de unică folosință și nu am avut probleme. Poate că la aceste echipamente s-a referit și domnul ministru, dar s-a exprimat altfel, nefiind de specialitate medicală. Nu cred că este nevoie de combinezoane”, a declarat Viorel Jinga, pentru cotidianul național “România liberă”.
Rectorul UMF “Carol Davila” spune că universitatea pe care o conduce încurajează vaccinarea împotriva COVID-19, are organizat un centru de vaccinare și invită și studenții altor instituții de învățământ superior, cât și oricare cetățean să se prezinte, doar cu buletinul, pentru a-i fi administrat serul antiSars COV 2.
„Îi primim pe toţi (studenţii la cursuri – n.r.). Eu, personal – sigur, sunt şi eu rector suspendat -, i-aş primi pe toţi la orele de lucrări practice şi laboratoare. Aş putea diferenţia însă în felul următor: cei care nu sunt vaccinaţi să aibă la dispoziţie, cu titlu gratuit din partea universităţii, combinezoane de protecţie şi să facă orele de lucrări practice şi de laborator alături de colegii lor care s-au vaccinat, dar, sigur, pentru a-i proteja şi pe ceilalţi să poarte aceste costume de protecţie”, a declarat Cîmpeanu, la Antena 3.
Personalul vaccinat
Potrivit ministrului Educației, până în prezent, aproape 155.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au vaccinat, dar că în ultima lună ritmul în care avansează imunizarea a scăzut foarte mult.
„Profesorii şi personalul din învăţământ rămân în continuare categoria socio-profesională cea mai numeroasă în valoare absolută din perspectiva vaccinării. (…) Avem aproape 155.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ vaccinaţi, dintre care peste 140.000 au făcut şi rapelul. Deci, nu există vreo altă categorie mai numeroasă în valoare absolută. Sigur, procentual e vorba de medici, care sunt, în mod firesc, mult înaintea personalului din învăţământ. Cu toate acestea, recunosc, în pofida campaniei ‘Vaccinare şi testare pentru învăţare’, prin care Ministerul Educaţiei a organizat evenimente în fiecare judeţ, cu participarea tuturor reprezentanţilor şcolilor, a unor experţi care să susţină din perspectivă medicală aceste întâlniri, organizate la nivel de secretar de stat, în pofida altor eforturi pe care le-am făcut, de circa o lună ritmul în care avansează vaccinarea personalului din învăţământ a scăzut foarte mult”, a declarat Cîmpeanu.