Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cea mai nouă formă de CASCO ar putea deveni gratuită

Decontarea directă atașată poliței RCA, opțiune disponibilă acum pe piață contra unui preț între 70 și 220 de lei, ar putea deveni gratuită de la anul, susține vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară pentru sectorul asigurărilor, Cornel Coca Constantinescu.

Serban Buscu 0 comentarii

Actualizat: 29.03.2018 - 13:12

Decontarea directă ar putea să nu mai fie plătită în plus față de tariful RCA, începând de anul viitor, spun oficiali ASF. Decizia ar putea fi luată în condițiile în care, arată datele oficiale, un număr important de clienți au apelat deja la această opțiune, disponibilă astăzi contra cost. 

„Dacă în nici șapte luni de la lansarea produsului s-au înregistrat 100.000 este mult. Acest serviciu ar trebui să nu aibă nici un fel de cost pentru că nu este firesc ca astăzi să determinăm prețul serviciului de decontare directă pe baza istoricului său, pentru că acum ne aflăm într-o altă etapă de dezvoltare. Pentru acest serviciu eu cred că spre sfârșitul anului 2018, companiile ar trebui să-și recalibreze modelele de calcul în așa fel încât acest serviciu să fie gratuit”, a declarat vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, la o conferință de specialitate. 

Decontarea directă pentru RCA, o soluție propusă de Astra Asigurări încă din 2011-2012, transformă RCA în poliță CASCO pentru mașina asigurată, în cazul în care aceasta este avariată din vina unui alt șofer. 

Concret, marea schimbare este că, în cazul unui accident, șoferul păgubit va fi acoperit de propriul asigurător RCA și nu de asigurătorul șoferului vinovat. Ulterior, cele două firme de asigurare urmează să își regleze datoriile. Este același sistem de tip regres care funcționează în cazul șoferilor care aleg să își repare mașina pe propria asigurare CASCO, nu pe polița RCA a șoferului vinovat. Decontarea între cei doi asigurători se face ulterior. Decontarea directă a intrat în legislația RCA abia anul trecut, însă posibilitatea introducerii acestei clauze (inclusiv sub formă obligatorie) a fost discutată ani de zile și susținută inclusiv de fostul lider al pieței, Astra Asigurări. 

S-au opus, dar acum vând

Firmele care nu se bazează tradițional pe vânzarea de RCA, multinaționalele, s-au opus radical o perioadă, însă și-au schimbat ulterior poziția, ajungând astăzi, într-o anumită măsură chiar să promoveze acest produs. Principala lor obiecție era că riscă să nu mai primească banii de la asigurătorul șoferului vinovat, mai ales că majoritatea polițelor RCA sunt vândute de doar două societăți de asigurare, ambele cu probleme în trecut în ceea ce privește plata daunelor. În prezent însă, cel puțin două societăți mari, aparținând unor grupuri internaționale solide, apasă puternic pe pedala RCA, după cum arată cifrele furnizate de Profit.ro de mai multe societăți de asigurare.

În prezent însă, cel puțin trei societăți mari, aparținând unor grupuri internaționale solide, sunt interesate de acest produs. 

Constantinescu a declarat că primele companii din piață care oferă decontare directă sunt Allianz Țiriac, companii ale grupului VIG, Groupama, deci companii care sunt clasate între primele de pe piață. Prețurile, tarifele suplimentare percepute pentru decontarea directă în momentul de față sunt în scădere, iar vicepreședintele ASF și-a exprimat încrederea că acest serviciu trebuie să ajungă la niveluri cât mai mici.  

Comentarii

loading...