3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSocialArmata angajează câteva mii de ofițeri și de soldați

Armata angajează câteva mii de ofițeri și de soldați

Din cauza epidemiei de coronavirus, procesul de recrutare se desfășoară, în această perioadă, “la distanță”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Astfel, până la data de 15 mai 2020, se mai pot face înscrieri la distanță în vederea începerii procesului de recrutare pentru cursurile de formare a ofițerilor și subofițerilor în activitate precum și pentru programele de formare profesională inițială a soldaților și gradaților profesioniști (SGP).

Birourile de informare-recrutare din cadrul centrelor militare care funcționează în fiecare județ și în fiecare sector al Capitalei continuă înscrierile de la distanță, online, pentru cei care doresc să participe la concursurile de admitere în învățământul universitar sau postliceal militar sau la cursurile de formare a ofițerilor și subofițerilor în activitate, în anul universitar și școlar 2020 – 2021, sau care vor să urmeze un program de formare a soldaților și gradaților profesioniști.

Pentru învățământ universitar (în cadrul căruia se formează ofițeri) au fost destinate, în anul 2020, 771 de locuri. Candidații trebuie să aibă vârsta de cel mult 26 de ani împliniți în anul organizării concursului de admitere, să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere și să nu fi urmat deja o facultate cu finanțare de la bugetul de stat.

Separat. există și cursul de formare a ofițerilor în activitate, care include cinci locuri la serviciul Muzici Militare.

 

Luptători pentru trupele de comando

Tot în anul școlar 2020 – 2021, în învățământul postliceal militar vor fi admiși cursanți pentru funcțiile de maiștri militari (531 de locuri) și subofițeri (481 de locuri). Candidaților li se cere să aibă vârsta de cel mult 28 de ani împliniți în anul 2020, să fie absolvenți ai învățământului liceal, militar sau civil, cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere. La armele auto, geniu și tancuri, candidaților li se cere să dețină, în plus, și permis de conducere auto categoria B și C.

Separat, există cursuri de formare a subofițerilor în activitate, care oferă 40 de locuri la specialitatea militară Sanitar, 37 de locuri la serviciul Muzici Militare și 60 de locuri la arma Forțe pentru Operații Speciale. Dintre acestea, 20 de locuri sunt la specialitatea militară Forțe Speciale și 40 de locuri sunt la specialitatea militară Parașutiști Comando.

Pe lângă aceste posturi de cadre militare, un număr de 2810 locuri sunt scoase la concurs, în anul 2020, pentru formarea de soldați și gradați profesioniști. Pentru candidații la aceste funcții se cer următoarele: vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 50 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire; să fi absolvit cel puţin învăţământului general obligatoriu (10 clase) și să dețină permis de conducere auto categoriile B şi C – numai pentru arma „Auto” şi pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „Geniu”.

Înainte să fie admiși la cursurile de pregătire a soldaților și gradați profesioniști, candidații trebuie să treacă probe psihologice și probe sportive.

Oferta MApN de a angaja ofițeri, subofițeri, maiștri militari, gradați și soldați vine în contextul în care Armata are câteva mii de funcții militare neocupate, mai ales în ceea ce privește militarii cu grade mici.

 

Pregătire de scurtă durată, la Ministerul de Interne

O situație similară se întâlnește și în Ministerul Afacerilor Interne. MAI a încercat să rezolve această situație prin recrutarea de tineri din viața civilă și prin formarea lor prin cursuri de doar câteva luni, după care au primit grade profesionale de agenți de poliție (echivalente cu cele ale subofițerilor din MApN).

Spre deosebire de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne a dorit să-și acopere rapid golurile din organigramă și a organizat cursuri de agenți de numai șase luni, dar această pregătire intensivă a generat și anumite probleme, recunoscute chiar de ministrul de Interne, Marcel Vela. Ministrul a explicat că mulți tineri au făcut școala de poliție timp de doar șase luni și, într-un asemenea mod, s-ar explica unele abuzuri reclamate în activitarea unor polițiști. Multe asemenea probleme s-au remarcat în timpul stării de urgență.
 

“Sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național”

Marcel Vela,

Ministrul Afacerilor Interne

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă