12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialArad: Viticultorii reclamă distrugeri de până la 60% la recoltele de struguri,...

Arad: Viticultorii reclamă distrugeri de până la 60% la recoltele de struguri, provocate de mistreți

În Podgoria Aradului, care cuprinde mai multe localităţi şi are în centru zona viticolă Miniş, există sute de cultivatori, pe o suprafaţă de peste 3600 de hectare, iar mulţi dintre ei acuză că porcii mistreţi le provoacă mari distrugeri în acest an.

Unul dintre cultivatori, Nicu Cojocaru, a declarat, pentru AGERPRES, că cel puţin 60 la sută din culturi au fost distruse pe suprafaţa de opt hecatre pe care o deţine.

“Este o distrugere generalizată, porcii vin în turme, mi-au rupt şi gardurile. Niciodată nu ne-am confruntat cu un atac al mistreţilor ca acum. Am pus şi paznici, care fac gălăgie pentru a-i alunga, dar nu reuşim să scăpăm de ei. Pagubele sunt imense, eu am pierderi majore din cauza mistreţilor. Doar în stropirea culturilor am investit 30.000 de lei în acest an, dar nu cred că voi reuşi să fac în total nici 3.000 de litri de vin. Cel puţin 40 de tone de struguri mi-au fost distruse de mistreţi, însă am vecini cu pierderi şi mai mari. Un italian care are peste o sută de hectare aproape că nu mai are ce recolta”, a spus Nicu Cojocaru.

Viticultorii au făcut plângeri la autorităţi şi cer împuşcarea tuturor mistreţilor din zonă.

Preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit “Cetatea Şiria”, Ştefan Agrima, care administrează fondul de vânătoare din zona Miniş-Şiria, spune că în acest an s-a primit aprobare pentru împuşcarea a 45 de porci mistreţi, din care jumătate au fost deja ucişi.

“Problema este ca cei mai mulţi cultivatori nu au garduri sau paznici, iar acum este perioada de tranzit a porcilor mistreţi, care trec prin culturile de struguri, venind de pe dealurile din împrejurimi. Ei vin din mai multe zone, astfel că numărul celor care provoacă acum probleme este mai mare, faţă de efectivul de 50 de capete pe care îl avem în mod obişnuit pe fondul nostru de vânătoare. Vom continua acţiunile de vânătoare, dar nu putem împuşca mai mulţi mistreţi decât ne permite legea”, a declarat Agrima.

La Direcţia Agricolă Arad au fost înregistrate primele sesizări ale viticultorilor, iar în această perioadă se fac evaluări privind pagubele provocate de mistreţi, dar şi de căprioare.

“Colegii noştri s-au deplasat pe teren în zona Pâncota, de unde am primit primele reclamaţii. În cazul unui cultivator de acolo, s-au constatat distrugeri de 15 la sută pe o suprafaţă de 24 de hectare de viţă de vie. Vom verifica situaţia şi la Şiria, unde se reclamă pierderi mai mari. Noi, conform legii, facem parte din comisia care stabileşte pagubele produse de animale sălbatice, iar pe baza documentelor întocmite, cultivatorii pot face demersuri pentru a obţine despăgubiri”, a declarat şeful Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă