Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat 10 magazine Profi, situate în sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, iar amenzile contravenționale aplicate de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov s-au ridicat la 227.000 lei.
”Văd că apar produse noi pe rafturile magazinelor pe care le controlăm. Găsim nesimțire la borcan, indolență la pachet și nepăsare feliată. Pentru a fi sigur că acest tip de produse dispar de pe piață, suntem zilnic în magazinele din care consumatorii aleg să meargă la cumpărături. Nu ne dorim să mai aibă neșansa de a cumpăra lucruri cum sunt cele descrise mai sus. De aceea aplicăm sancțiuni, luăm măsuri ferme și suntem convinși că facem ceea ce trebuie. Transmit din nou consumatorilor să aibă convingerea că noi, chiar dacă avem un efectiv redus de comisari, ne facem treaba așa cum trebuie”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, conform Ziarul Financiar.
Amenzile contravenționale aplicate, în urma verificărilor, de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov s-au ridicat la 227.000 lei.
ANPC „a dat buzna” în magazinele Profi din București unde a aplicat și măsuri complementare ca sancțiuni, pe lângă cele pecuniare
Pe lângă acestea, comisarii au aplicat și măsuri complementare, drept sancțiune, după cum urmează: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe; oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru 9 unități; a fost propusă închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine.
Printre neregulile constatate sunt comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice, deshidratate, cu urme de mucegai și lovituri mecanice, comercializarea unor produse cu data durabilității minimale de consum depășită, utilizarea unor spații de depozitare neigienizate, comercializarea unor produse fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător și depreciate, identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece, într-una dintre locații nefuncționând masa caldă, deși produsele se aflau la vânzare, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu mucegai, insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, fire de păr, mucuri de țigară cu vopsea exfoliată și cu scurgeri de lichide, cu grila ventilatorului plină de plastic topit, prezența de insecte (gândaci vii) într-o unitate, nerespectarea temperaturilor de depozitare, produse cu ambalaje deteriorate care nu mai corespundeau caracteristicilor prescrise și declarate de producător, comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare, pecum și neprezentarea autorizației de funcționare emisă de către primăria de sector.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!