-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSocialAmenzi usturătoare pentru cei care refuză recensământul

Amenzi usturătoare pentru cei care refuză recensământul

Participarea la recensământ este obligatorie. Cei care refuză să ofere datele solicitate sunt pasibili de amenzi între 1.000 și 3.000 de lei. Cei care împiedică recenzorii în activitatea de recenzare sunt pasibili de aceleași amenzi. La fel, furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții și se sancționează cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Amenzile sunt aplicate de o persoană desemnată de primărie, cu ajutorul Poliției Locală.

NU se poate răspunde doar la anumite întrebări din chestionarul de recensământ, toate întrebările sunt obligatorii și trebuie bifate corespunzător cu situația persoanei recenzate. Întrebările au fost concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane și nu încalcă viața privată. Așadar, NU există niciun motiv pentru care cineva ar putea refuza să răspundă.

DA, datele oferite sunt protejate și confidențiale. Institutul Național de Statistică și direcțiile sale teritoriale nu solicită informații confidențiale, precum datele cardurilor bancare, veniturile, istoricul medical sau simpatii politice.

NU, formularul de recensământ nu conține întrebări privind avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri.Întrebările privind locuința sunt menite să ofere o imagine clară și corectă a condițiilor de trai existente la momentul recensământului.

DA, identificarea persoanei recenzate se face pe baza CNP-ului, pentru că,acesta fiind un cod unic, elimină posibilitatea ca o persoană să fie recenzată de mai multe ori și, deci, crește gradul corectitudinii rezultatelor.

Foarte important:în procesul de recenzare, CNP-urile sunt înlocuite de coduri generate în scop statistic (identificatori statistici unici), pentru a elimina complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate.Datele înregistrate în chestionarele electronice cu ajutorul tabletei sunt transmise către serverele STS imediat ce se termină de completat fiecare chestionar, sunt anonimizate și nicio persoană nu mai poate fi identificată.

Toate informațiile colectate sunt folosite exclusiv în scopuri statistice, adică pentru producerea de indicatori statistici pe diferite caracteristici ale populației (sexe, vârste, stări civile, niveluri de educație, etnii, limbi materne, ocupații, etc.).

NU se transmit datele către alte instituții! Se vor transmite publicului larg doar rezultatele recensământului, după ce va fi finalizată etapa de prelucrare a datelor colectate în cadrul RPL2021.

Durata interviului față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, dar, în medie, este între 3 și 10 minute per persoană. Discuția dintre recenzor și recenzat este confidențială, nu se înregistrează nici video, nici audio. Recenzorul a semnat un acord de confidențialitate pentru datele pe care le colectează, iar dacă nu îl respectă, este pasibil, la rândul său, de amendă.

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Cheia spre stabilitate: locuințe pentru medici

Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă