4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocial90% dintre români preferă să ştie mai degrabă istoricul de daune al...

90% dintre români preferă să ştie mai degrabă istoricul de daune al unei maşini

Totodată, cei mai mulţi cumpărători nu ştiu că pot afla, online, istoricul de daune al unei maşini, a subliniat fondatorul platformei, Mihai Cune.

“90% din cumpărătorii de maşini second-hand au declarat că ar prefera să ştie istoricul de daune decât cel de kilometri. Este oarecum surpinzător să aflăm acest lucru din moment ce cuvântul “kilometri” este pe buzele tuturor cumpărătorilor de maşini care ne contactează. Marea lor majoritate nici nu ştiu că se poate afla istoricul de daune online iar o altă parte importantă crede că daunele se trec în cartea de service. Nimic mai fals, în cartea de service se trec de obicei doar reviziile şi rechemările în service”, a declarat Mihai Cune.

Conform unui alt studiu, făcut în prima parte a anului 2019 pe un eşantion de 1.000 de anunţuri cu maşini second-hand publicate pe internet, InspectorAuto a descoperit că 60% aveau cel puţin o daună ascunsă iar puţin peste 2% aveau daune totale nedeclarate. Astfel, cu cât maşina este mai ieftină, cu atât creşte riscul de a cumpără o maşină cu mai multe daune. Cele mai multe maşini cu daune sunt cele sub 10.000 euro, urmate apoi de cele între 10.000 şi 15.000 euro şi de cele între 15.000 şi 30.000 euro.

Şi totuşi, în România, încă se pot vinde lejer maşini care au avut daune majore pentru că majoritatea cumpărătorilor nu verifică maşina înainte de cumpărare, reiese din sondajul InspectorAuto. 55% dintre respondenţi au recunoscut că nu au făcut o verificare tehnică şi de daunalitate înainte de cumpărare, în timp ce 45% au spus că au cumpărat maşina doar după ce au verificat-o.

“Foarte mulţi cumpărători nu au cunoştinţe tehnice despre maşini sau despre legislaţie şi se rezumă la a evalua cum arată maşina, ce dotări are şi cât de frumoasă este povestea vânzătorului. Nu ştiu ce este acela un certificat de autenticitate şi ce rol are sau ce acte să ceară vânzătorului. Din păcate am observat că mulţi cumpărători încă se încred în cărţile de service deşi acestea se pot falsifica cu 100-200 lei”, a adăugat Mihai Cune.

O altă problemă semnalată de respondenţii sondajului a fost că nu ştiu ce să facă în cazul în care constată că “au luat ţeapă” cumpărând o maşină cu probleme ascunse. Mulţi se resemnează cu idea, alţii “dau ţeapa mai departe”, iar alţii încearcă să îşi facă dreptate apelând la instanţele de judecată, potrivit companiei.

”Din păcate legislaţia nu îl ajută foarte mult pe cumpărătorul de maşini pentru că vânzarea maşinilor cu kilometrajul modificat sau cu daune ascunse nu sunt expres prevăzute în vreo infracţiune ci se merge pe drept comun. De aceea este foarte important ca toate verificările să se facă înainte de cumpărare, înainte să dai banii pe maşină”, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă