Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2018 - 10:51

De asemenea, se încearcă promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală, provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial, transmite Agerpres.

În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume. „Împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conştientizare, informare şi prevenţie în rândul populaţiei. „Să Fim Împreună Împotriva Cancerului” este Campania pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va continua să o desfăşoare an de an, alături de Voi”, este mesajul transmis pe site-ul http://fabc.ro.

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Comentarii