13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocial2,55% din PIB, la Educație

2,55% din PIB, la Educație

În ședința de Guvern din 19 februarie 2021 a fost adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

“Bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizăm ca această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanță, plata diferențelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, remis cotidianului național “România liberă”.

Ministerul de resort arată că acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei).

 

Bani pentru burse

Cele mai relevante creșteri constau, potrivit ministerului, în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au înregistrat un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

“Precizăm faptul că acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației”, mai explică Ministerul Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu declara, în urmă cu zece zile, că este mulţumit de bugetul alocat Educaţiei pe anul 2021, adăugând că au fost acordate burse pentru elevi în valoare de 536 de milioane de lei.

“Pentru condiţiile date, având în vedere că s-a respectat acea solicitare pe care am făcut-o de la bun început global – bugetul Educaţiei, bugetul Ministerului Educaţiei să fie mai mare în valoare absolută decât exerciţiul pe anul 2020 -, da. Pentru că bugetul Educaţiei, în ansamblul său, cuprinde pentru prima oară de la bugetul de stat burse acordate elevilor – 536 de milioane de lei, faţă de 270 milioane anul trecut”, declara ministrul Educației, în timpul unei vizite la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă