Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții

Cărțile au loc special în viața oamenilor, de aceea s-a născut Ziua Internațională a Cărții, la inițiativa UNESCO, care a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.04.2018 - 13:44

Astfel că „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” a devenit un eveniment anual în care se promovează cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

23 aprilie marchează de asemenea trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai Ziua Cărţii, ci şi Ziua Bibliotecarului.

Cartea cu cel mai mare tiraj înregistrat în istoria lumii este Biblia, prima carte imprimată în Europa de către Johannes Gutenberg, tot într-o zi de 23, dar de data aceasta februarie, în anul 1455.

În Estul Asiei, tiparul era demult cunoscut la acea dată. Bibliotecile chineze și coreene conțineau zeci de mii de cărți tipărite. Nu se știe nici astăzi dacă Gutenberg a reinventat tiparul sau a avut informații despre practicarea acestuia în Orient - ceea ce pare mai puțin probabil.

Prima traducere integrală a Bibliei în limba română a fost tipărită în anul 1688 și a rămas în memorie sub denumirea "Biblia lui Șerban Cantacuzino", după numele domnitorului sub a cărui cârmuire a fost imprimată.

Comentarii