De această dată, 13 universități din România au fost incluse în topul internațional.
Cel mai bine s-a clasat Academia de Studii Economice (ASE) București, în primele 800 de poziții.
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca a fost clasată în primele 1.000 universități din lume, iar celelalte 11 instituții de învățământ superior din România care au prins un loc în top s-au clasat pe poziții sub această bornă.
Universitatea “Transilvania” din Brașov se regăsește pentru prima dată în acest top.
Față de clasamentul publicat anul precedent, ASE a progresat, din primele 1.000 de locuri, ajungând în primele 800.
Universitatea “Babeș-Boliay” (UBB) din Cluj-Napoca a căzut însă din top 800, sub poziția 1.000.
Topul internațional este condus de University of Oxford.
Topul românesc
UBB Cluj se poate mândri însă cu prima poziție în clasamentul ce cuprinde instituțiile de învățământ superior din țara noastră, publicat de Asociaţia Ad Astra a Cercetătorilor din România.
Pe primele cinci poziții ale clasamentului Ad Astra s-au clasat: 1. Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; 2. Universitatea din București; 2. Universitatea Politehnica din București (cele două claste pe poziția secundă, la egalitate de puncte); 3. Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași; 4. Universitatea de Vest din Timișoara ; 5. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„Universităţile din România ocupă diverse poziţii în rankingurile academice internaţionale ale universităţilor. Existând unele fluctuaţii de la ranking la ranking, Metarankingul Universitar este necesar pentru a arăta concluzia mai stabilă derivată din agregarea acestor rankinguri individuale. Sigur că mă bucur că UBB ocupă prima poziţie în ţară, iată, în al cincilea an consecutiv! Şi felicit comunitatea noastră academică! Dar să nu ne amăgim nici noi, nici celelalte universităţi incluse în Metarankingul Universitar. Dacă nu se implementează rapid în ţară politici academice care să susţină competitivitatea academică, universităţile româneşti vor regresa inevitabil şi se vor întâlni în cel mai bun caz în zona mediocrităţii, cu impact negativ pentru competitivitatea ţării şi bunăstarea oamenilor”,a declarat rectorul UBB, Daniel David, citat într-un comunicat al instituției de învățământ superior.