O lingură de zahăr la momentul ei poate fi bună, dar dacă mănânci șase sau mai multe pe zi, ai putea avea probleme de sănătate grave.
Aceasta este concluzia unei „analize generale” a mii de studii care au analizat efectele consumului de zahăr asupra sănătății, publicată în această săptămână în revista BMJ.
Cercetătorii din Statele Unite și China au analizat 73 de meta-analize, care au inclus 8.601 studii, și au găsit „asocieri dăunătoare semnificative” între consumul de zahăr și 45 de rezultate negative pentru sănătate, inclusiv, dar fără a se limita la: astm, unele tipuri de cancer, depresie, diabet, gută, boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, carii dentare și moarte prematură.
Zahărul procesat este definit ca fiind practic orice zahăr adăugat la un aliment sau o băutură. Include: zaharurile adăugate în timpul procesării alimentelor (cum ar fi zaharoza sau dextroza); alimentele ambalate ca fiind dulci (cum ar fi zahărul de masă sau îndulcitorul artificial); zaharurile din siropuri și miere; și zaharurile din sucurile concentrate de fructe sau legume, potrivit Food and Drug Administration.
Principalele surse de zahăr adăugat pentru majoritatea americanilor sunt băuturile îndulcite cu zahăr, produsele de patiserie, deserturile și dulciurile, adaugă FDA.
Zahărul nu este atât de bun pentru sănătate și poate duce la moartea timpurie. Aici NU includem zaharurile care apar în mod natural în alimentele și băuturile nutritive, cum ar fi lactatele sau fructele și legumele întregi (neprocesate).
În timp ce autorii studiului au remarcat că legătura dintre consumul de zahăr și cancer a fost limitată și controversată, ceea ce necesită mai multe cercetări, dovezile privind asocierile dăunătoare dintre consumul de zahăr și alte probleme precum obezitatea, depresia și bolile de inimă sunt mai mult decât incontestabile.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!