16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSănătateStetoscop care ajută părinţii să diagnosticheze boli respiratorii la copii

Stetoscop care ajută părinţii să diagnosticheze boli respiratorii la copii

Micul stetoscop digital este foarte ușor de folosit și, fiind de dimensiuni mici, wireless, poate fi luat în bagajul de călătorie de fiecare dată când familia pleacă în vacanță sau în excursie. Aparatul poate fi folosit atunci când părinții observă semne ale unor boli respiratorii la copii: febră, tuse, nas care curge, oboseală. În acest fel, ei pot verifica singuri, rapid, starea micuțului, ca să știe dacă trebuie să-l ducă la medic sau dacă nu este nimic grav.

Dispozitivul a primit certificare de la Comisia Europeană

 

În loc să meargă imediat la medicul pediatru, părintele poate asculta chiar el plămânii și inima copilului cu ajutorul acestui stetoscop. Nu este necesar ca părintele să aibă cunoștințe medicale și nici vreo pregătire specială, pentru că rezultatele sunt salvate în aplicație, unde sunt analizate de algoritmi speciali de inteligență artificială, care vor recunoaște dacă există indicii ale unei boli. În plus, în acest fel se poate ține și un istoric medical al copilului.

 

Dacă sunetele înregistrate în urma ascultării indică dovezi clare ale unei boli respiratorii, aplicația îi va alerta pe părinți și va trimite înregistrarea către medicul pediatru. În acest moment, medicul este informat, vede clar toate datele și poate decide dacă trebuie să consulte personal copilul, dacă poate recomanda un simplu tratament și odihnă acasă, sau dacă părinții trebuie să meargă de urgență cu micuțul la camera de gardă. În acest fel, părinții vor putea sta liniștiți și se va reduce numărul vizitelor la medicul pediatru atunci când o consultație nu este cu adevărat necesară. Potrivit ehealthromania.ro, cu ajutorul acestui aparat produs de StethoMe, părinții pot verifica inclusiv și pulsul și temperatura copilului. 

Potrivit datelor publicate de compania producătoare, stetoscopul digital este cu până la 13% mai precis ca ascultarea cu un dispozitiv tradițional. În cazul ascultării de către un medic, corectitudinea intrepretării sunetelor este de cel mult 80%, deoarece depinde destul de mult de experiența medicului care consultă și de cât de bine percepe el sunetele. Aceste aspecte subiective dispar însă în cazul unui aparat digital, unde interpretarea se face de către algoritmi cu inteligență artificială, riscul de greșeală fiind mult mai mic. Desigur, decizia finală privind tratamentul copilului sau recomandarea unor investigații suplimentare aparține medicului, iar părinții trebuie să-i comunice acestuia rezultatele, de fiecare dată când aparatul arată semnele unei posibile boli respiratorii.

Honorata Hafke-Dys, co-fondator al proiectului, precizează că ideea s-a născut în urma provocărilor cu care s-au confruntat cei din echipă, ca părinți, atunci când au avut copiii bolnavi. Practic, acest aparat a venit ca un răspuns la nevoia de a verifica rapid și precis starea de sănătate a unui copil, fără ca părintele să mai fie obligat să meargă de fiecare dată la medic. Stetoscopul digital ar putea fi lansat pe piață spre finalul acestui an.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă