3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSănătateSportul alb, la mare preţ. Cursuri de tenis pentru copii

Sportul alb, la mare preţ. Cursuri de tenis pentru copii

Avem, din nou, motive să stăm cu sufletul la gură în timpul câte unui meci de tenis. O româncă, Simona Halep, câştigă finale şi este numarul 9 mondial. Dacă alături de mama sau tata se uita şi copiii, pot să apară probleme. Fascinat de gloria de la fileu, copilul a luat pereţii casei la rând şi acum improvizează, joacă tenis cu tot ce îi pică în mână.

Poate că şi tu, ca părinte, te gândeşti sa-l faci jucător de tenis. Celebritate, bani, călătorii prin toată lumea, pe la turnee. În plus, fiind un joc individual, nu depnzi aşa de mult de colegii de generaţie. Mare grijă însă ce speranţe îi dai celui mic, pentru că tenisul este un sport pretenţios, iar costurile sunt pe măsura potenţialelor câştiguri.

Echipamentul

Să le luăm pe rând. Micuţul are nevoie de un echipament sportiv, iar preţurile diferă în funcţie de brand şi de calitate. Apoi, pantofii de sport pot fi, la rândul lor, unii pretenţioşi, de fiţe sau din contră, mai modeşti. Oricum, nici unii, dar nici ceilalţi, nu aleargă singuri.

E nevoie şi de o rachetă, iar aici pretenţiile sunt mai mari. Pentru că aici intervine calitatea. Aşa că nu arunca banii aiurea şi vorbeşte cu un antrenor înainte de a investi. Preţurile pot ajunge până la 250 de lei, pentru copiii de până în opt ani.

Însă micuţul creşte peste noapte aşa că va trebui să fii dispus să scoţi din buzunar până la 900 de lei pentru o rachetă. Acesta este preţul pe care îl plăteşte şi un adult dacă vrea o rachetă performantă.

Antrenamentul

Ai terminat cu echipamentul însă, oricât de simplu pare tenisul, ai nevoie de un antrenor care să îl transforme pe prichindelul tău în star. Aici se mai complică lucrurile. Dacă optezi pentru un club de lux, cum este cel al lui Dinu Pescariu, atunci trebuie să fii dispus să dai 399 de lei pe lună pentru opt şedinţe de pregătire. Antrenorii de aici îţi promit însă că piciul tău va juca tenis de calitate după 9 luni.

Fundaţia Steaua XXI are tarife mai mici – iniţierea în tenis te costă doar 150 de lei pe lună. Tennis School Otopeni are altă ofertă care variază în funcţie de vârsta copilulului. Astfel, cei mai mici dintre copii vor plăti 120 de lei pe lună pentru câte două şedinţe pe săptămână. Dacă vrei trei antrenamente pe săptămână, mai adaugi 60 de lei.

Dacă tenismanul tău e mai mare, atunci vei achita 220 de lei pe lună pentru pachetul care include câte două antrenamente săptămânal, sau 330 dacă va face câte 3 şedinte de pregătire pe săptămână. Cel mai bine ar fi să îl trimiţi pe micuţul tău la tenis după ce a împlinit 5 ani, dar nu mai târziu de 8 ani.

De la ce vârstă îl duc la tenis?

Şi trebuie să mai ştii ceva. Federaţia Internaţională de Tenis a adus modificări importante la regulamentul jocului de tenis în ceea ce priveşte practicarea acestui sport de copiii care au sub 10 ani. Mingea folosită este numită de specialişti mingea verde si diferă de cea pe care o vezi în marile turnee ale lumii pentru ca este depresurizată cu 25 de procente faţă de cea pe care o ştii tu. Programul “Tennis 10s” a fost implementat şi in România şi propune o structurare pe etape – roşu, portocaliu şi verde – fiecare etapă cu echipamentul şi metoda de predare adaptate vârstei.

Etapa „roşu” este caracterizată de un teren de joc mai mic ca dimensiuni (11-12 metri lungime X 5-6 metri lăţime), fileu mai jos ca înălţime, rachetă cu o suprafaţă de lovire mai mare şi, în acelaşi timp, cu o greutate şi lungime redusă, mingi cu o decompresie de 75% faţă de mingea normală (mingea rosie) si o metodică de predare adaptată.

Etapa „portocaliu” are un teren de joc mai mare faţă de etapa „roşu”, dar mai mic ca dimensiuni faţă de un teren normal (18 metri lungime X 6,5 metri lăţime), fileu apropriat de fileul normal ca înălţime, rachetă cu o suprafaţă de lovire mai mică decât racheta folosită în etapa roşu şi cu o greutate şi o lungime mai mari, mingi cu o decompresie de 50% faţă de mingea normală (mingea portocalie) şi, de asemenea, o metodică de predare adaptată.

Etapa „verde” se apropie foarte mult de jocul în conditii normale din punct de vedere al terenului regulamentar, al fileului şi al rachetelor folosite, însă rămâne diferită mingea conform standardelor Federaţiei Internaţionale: minge depresurizată cu 25% faţă de mingea normală (mingea verde).

Pentru fiecare etapă există o grupă de vârstă recomandată. Astfel, până în 7-8 ani micuţul va merge la etapa „roşu”, de la 8 la 9 ani, la etapa „portacaliu” şi, până la 10 ani, la etapa „verde”.

Antrenorii spun că, în cadrul acestor etape, programul săptămânal poate fi de 2 sau 3 şedinţe a câte 55 de minute fiecare şi se desfăşoară în grupe coordonate de câte un antrenor. Grupele pot fi formate din şase copii dacă suntem la etapa roşu, sau patru copii, pentru celelalte două etape.

Costurile vor creşte însă o dată cu copilul. Cei care vor face performanţă vor ajunge să plătească un antrenor personal, dar şi terenul pe care se vor antrena. La aceste costuri se adaugă cele de participare la diferite turnee. Aşa că ai grijă ce îi promiţi campionului tău!

Cele mai citite

Gigi Becali, afectat grav de un nou virus din China. „Am înțeles că nu prea e bine”

Starea de sănătate a lui Gigi Becali s-a agravat recent, iar patronul FCSB se confruntă cu simptome grave de răceală, provocate de un virus...

FCSB poate da lovitura în această iarnă! Lecce pregătește o ofertă pentru Târnovanu

Presa italiană anunță că Lecce, echipa de pe locul 17 din Serie A, intenționează să facă o ofertă de 5 milioane de euro pentru...

Robbie Keane, numit antrenor principal la Ferencvaros!

Fostul atacant legendar al Irlandei și al lui Liverpool revine pe banca tehnică, preluând echipa de tradiție din Ungaria. Robbie Keane, noul antrenor al Ferencvaros Robbie...
Ultima oră
Pe aceeași temă