Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Specialiștii au anunţat debutul sezonului gripal în România

Elena Marinescu

Actualizat: 17.01.2019 - 21:04

 “Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități - școli, grădinițe, creșe . DSP –urile  vor fi informate  zilnic asupra numărului de îmbolnăviridepistate, pentru a realiza o  evaluare locală și  a stabili măsurile  necesare  pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:

•   Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

•  Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•  Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

•  Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•  Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

•  Continuarea vaccinării antigripale

 

Măsuri de carantină în mai multe unităţi sanitare 

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut. Deja mai multe spitale şi centre medicale din toată ţara au introdus măsuri speciale de carantină.

De exemplu, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" anunţă că, din cauza creşterii alarmante a cazurilor diagnosticate cu infecţii respiratorii severe de etiologie virală, se impune limitarea accesului vizitatorilor în secţiile şi compartimentele medicale, precum şi interzicerea accesului vizitatorilor în Secţia ATI şi în saloanele de terapie intensivă, aflate pe secţiile medicale, dar şi interzicerea accesului, pe secţie, a persoanelor care manifestă simptome de viroze sau infecţii respiratorii. "Conducerea Spitalului Militar Central a decis ca, pentru binele pacientului şi al dumneavoastră, să ţineţi cont de următoarele reguli de prevenire a infecţiilor respiratorii: se permite accesul unui singur vizitator la un pacient, într-un interval de timp care să nu depăşească zece minute; perioadele de vizită a aparţinătorilor sunt: în intervalul orar 16,00 - 18,00 (de luni până vineri) sau 10,30 - 12,30 şi 16,00 - 18,00 (sâmbăta, duminica şi sărbători legale); informaţii despre pacient (stare de sănătate, evoluţie, diagnostic, plan de investigaţii, tratament etc.), pot fi furnizate de medicul curant, în intervalul orar 13,00 - 14,00; accesul vizitatorilor va fi permis numai cu echipament de protecţie individual, care constă în halat, mască de protecţie şi botoşi", informează unitatea medicală.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Silvia Nica, a precizat că pacienţii trebuie să respecte programul de vizită şi să intre doar câte o persoană la pacientul internat. De asemenea, Spitalul Marie Curie şi Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" au limitat accesul vizitatorilor. Din cauza gripei, accesul vizitatorilor a fost limitat şi în spitalele „Victor Babeș” și „Matei Balș”, din București.

 

Creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri

Numărul total de viroze respiratorii acute  în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018. Săptămâna trecută  s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80  cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut. 

Numarul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 11, dintre care 6 au fost înregistrate în ultima săptămână.

În acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri  se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziţionării de noi vaccinuri.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine

Ziarul PDF

AD