4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateSorina Pintea ia la puricat clinicile private. O primă victimă în scandalul...

Sorina Pintea ia la puricat clinicile private. O primă victimă în scandalul medicului impostor

“Instituțiile private nu sunt conștiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate și în siguranța pacienților. Vă asigur că în sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla. Nu am în acest moment toate datele. A primit o parafă fără niște documente legale, parafă pe care nu putea să o utilizeze fără celelalte documente. Responsabilitatea este a instituțiilor. Angajatorul ar trebui să răspundă, în primul rând, pentru că are obligația să verifice toate documentele, ori el avea unul singur. Controlul deja este inițiat. Clinicile private nu sunt pe cont propriu. Dacă unii i-au lăsat să fie pe cont propriu, asta este problema lor. Am inițiat controale împreună cu ministerul de Finanțe, inclusiv pentru acele decontări duble. Acum se vede că instituțiile private pot să facă mai mult decât face o instituție publică, din păcate nu în folosul pacienților”, a declarat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Sorina Pintea a mai declarat că existau sesizări în ceea ce-l privește pe falsul medic din noiembrie anul trecut și că acum sunt verificate toate parafele eliberate de DSP în 2018. “Am înțeles că existau din noiembrie sesizări. Prima sesizare pe care Direcția de Sănătate Publică a avut-o a fost săptămâna trecută joi, deși dosarul era din noiembrie, am înțeles. Până atunci nimeni nu a sesizat că ar fi vreo problemă. Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul pentru liberă practică, deci Ministerul Sănătății nu a dat recunoașterea oficială a diplomei, deci nu. Există un cod de parafă dat de Direcția de Sănătate Publică, întocmit de un funcționar pe baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utilizat fără celalalte două. Am informații, nu sunt sigure, că avea și o poliță de malpraxis din februarie 2018, care teoretic se eliberează din nou pe baza celor trei documente. Trebuie să verificăm exact ceea ce se întâmplă în toate instituțiile sanitare, publice sau de stat. Raportările pe care le fac instituțiile private trebuie să fie identice cu cele publice”, a mai spus ministrul.

 

Pintea: Putem vorbi de abuz în serviciu și fals în acte

Sorina Pintea a explicat că italianul nu a încheiat un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. “Neexistând un contract cu CNAS, nu există obligativitatea raportării acestui gen de servicii. Sunt în desfășurare controale la aceste clinici care au oferit aceste servicii, este Inspecția de Sănătate Publică”. Ea a precizat că nu se știe câți pacienți a operat italianul. “Verificăm toate codurile de parafă care au fost eliberate de Direcția de Sănătate Publică în 2018, sunt aproximativ o mie de dosare. De asemenea, verificăm și dosarele medicilor care au cerut să lucreze în România, medici din afară, și care ar fi trebuit să aibă un dosar complet. Putem vorbi de abuz în serviciu și fals în acte, va spune justiția acest lucru, noi facem plângere penală”, a conchis ministrul Sănătății.

 

Prima victimă mutilată de impostor iese public cu dovezi

Medicul Radu Ionescu a prezentat, într-un videoclip postat pe contul de Instagram, fotografii alei unei foste paciente operate de falsul medic italian Matteo Politi, precizând că este vorba de “o mutilare în urma unei operații de augmentare cu mastopexie”. “Situația acestui impostor este mult mai gravă decât a prezentat-o presa. Mă refer la mutilările pe care le-a efectuat în urma practicării medicinei fără drept”, scrie medicul pe contul său de Instagram.

 

Doctorul estetician povestește apoi cum una dintre pacientele italianului Matteo Politi s-a prezentat la el în cabinet pentru a încerca să rezolve „situația lăsată de impostor”, respectiv o mutilare în urma unei operații de augmentare cu mastopexie. „Pe lângă rezultatul dezastruos estetic pe care îl are, are încă și o complicație locală, care se numește necroză de areolă. Practic, în urma actului chirurgical, se întrerupe vascularizația zonei pigmentare a sânului, determinând la nivelul acesteia, o zonă cicatricială, mutilantă, extrem de greu de rezolvat chirurgical într-un timp ulterior. Se recomandă să se aștepte până la un an de zile și atunci se vor încerca niște manevre chirurgicale de reconstrucție a acetei zone. Dacă nu, vom încerca printr-un tatuaj să remediem situația local”, a spus doctorul Radu Ionescu, care a precizat că pacienta maltratată de către italian și-a dat acceptul pentru ca fotografiile să poată fi publicate.

 

Colegiul Medicilor se disculpă

Italianul care a operat în clinici private deși avea doar 8 clase va fi audiat, în momentul în care va ajunge în București, la Secția 4 Poliție. El a fost prins miercuri dimineață de polițiștii de frontieră de la Curtici, județul Arad, în timp ce încerca să fugă din țară într-un tren. Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat, pe 28.12.2018, cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană, se arată într-un punct de vedere transmis presei de președintele Colegiului. Dr. Cătălina Poiană a precizat că verificările în acest caz au fost legate strict de dreptul de practică a profesiei de medic de către persoana respectivă și au vizat evidențele Colegiului Medicilor din România, fiind cerute clarificări prin Sistemul de Informare a Pieței Interne IMI și de la celelalte state membre ale Uniunii Europene. 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă