Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Societatea Română de Cardiologie solicită un plan naţional de control al bolilor cardiovasculare

Societatea Română de Cardiologie solicită un plan naţional de control al bolilor cardiovasculare pentru acces la servicii de prevenţie primară şi secundară, în contextul în care 60% dintre decesele din fiecare an se datorează acestor afecţiuni, potrivit Agerpres.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 24.09.2019 - 14:24

"Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice şi de noi proceduri, de informarea şi responsabilizarea populaţiei, de un program de screening şi prevenţie a bolilor cardiovasculare", a afirmat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor SRC, nivelul de informare, de acţiune şi tratament continuă să fie scăzute.

"În acelaşi timp, deşi în România avem programe naţionale importante în domeniul cardiologiei, finanţarea unora dintre acestea rămâne în continuare sub nivelul optim. Numai în cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România şi Europa (peste 62%), ignoranţă şi diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii", precizează SRC.

Cu toate că între 2001 şi 2016 populaţia României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, susţine SRC.

"În oglindă, mortalitatea prin complicaţiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în aceşti 15 ani. În cazul altor afecţiuni (cardiopatie ischemică şi boli cerebrovasculare) tendinţa mortalităţii pe grupe de vârstă tinde să se reducă, dar în ceea ce priveşte hipertensiunea, tendinţa rămâne constantă", se mai arată în comunicat.

Deşi peste 90% dintre persoanele intervievate în studiul "Percepţii asupra hipertensiunii arteriale în România" realizat de iSense Solutions în luna martie cunosc această afecţiune, 70% înţeleg că este o boală gravă, iar 31% consideră chiar că poate fi letală, doar 3% ştiu că hipertensiunea poate apărea şi fără simptome.

Conform statisticilor, din aproximativ 7,4 milioane de români 20% nu ştiu că suferă de hipertensiune şi în consecinţă nu se tratează şi se expun riscului de moarte prematură.

"Societatea Română de Cardiologie, de Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie) încurajează fiecare român să fie eroul propriei inimi şi al celor din jur", precizează sursa citată. Unul dintre cele mai simple şi mai eficiente mesaje de prevenţie este cel susţinut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societăţii Române de Cardiologie: "Mergi şi măsoară-şi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!".

Comentarii

loading...