-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSănătateSituația dramatică a bolnavilor de cancer. Tratamentul întârzie șase luni

Situația dramatică a bolnavilor de cancer. Tratamentul întârzie șase luni

Situația dramatică a bolnavilor de cancer este semnalată de deputatul medic Patriciu Achimaș – Cadariu. „E inacceptabil să treacă 6 luni până la începerea tratamentului în cazul bolnavilor de cancer pulmonar”, avertizează deputatul.

Înainte să fie ales deputat PSD, medicul Patriciu Achimaș – Cadariu a fost directorul Institutului Oncologic din Cluj.

“Potrivit calculelor făcute de asociațiile de pacienți sunt șase luni de zile până la începerea tratamentului în cazul bolnavilor care suferă de cancer pulmonar. Șase luni este inacceptabil”, subliniază medicul. România are mari probleme în ceea ce privește diagnosticarea cancerului. Problemele apar întrucât avem un număr foarte mic de specialiști care practică bronhoscopia.

„Există o distanță foarte mare de la suspiciune până la confirmare, în primul rând până la o simplă biopsie și pe urmă de la biopsie până la obținerea rezultatului de la microscop, de la obținerea rezultatului de la microscop până la începerea tratamentului”, a declarat profesorul Achimaș.

Situația dramatică a bolnavilor de cancer este analizată în Parlament

În Parlament, deputatul Achimaș conduce Grupul pentru Combaterea Cancerului.

În România, trec aproximativ șase luni de la momentul prezentării la medic a bolnavului care suferă de cancer pulmonar până la momentul începerii tratamentului. Acest interval de timp este furnizat de asociațiile bolnavilor de cancer.

Specialiștii care lucrează la Planul Național de Control al Cancerului își propun să reducă termenul la două luni. Două luni reprezintă timpul mediu în care începe tratamentul cancerului în statele mai dezvoltate din UE.

Dacă este descoperit la timp, cancerul de plămâni se poate trata cu succes iar pacienții supraviețuiesc acestei boli.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă