Silimarina se află în topul remediilor naturiste din lume. Eficientă silimarinei se datorează principiilor bioflavonoide, proprietăților antioxidante, proprietăților detoxifiante și acțiunii hepatoprotectoare.
Silimarina este folosită deseori că un remediu rapid și eficient pentru ficat, unul dintre cele mai solicitate organe din corp, care are nevoie de un suport suplimentar pentru a funcționa cât mai bine.
Întrebuințarea silimarinei pentru diferite afecțiuni s-a făcut încă din Grecia Antică. Medicul grec Dioscoride a fost cel care a recomandat prima dată folosirea plantei pentru tratarea mușcăturilor de șarpe. Pliniu cel Bătrân descoperă și alte beneficii ale acestui remediu și este primul care face folosește silimarina pentru a trata problemele sistemului digestive, el recomandând sucul plantei pentru îngrijirea vezicii biliare.
Armurariului a fost folosit ca remediu pentru afecțiunile ficatului și în Evul Mediu, iar triburile native americane foloseau această plantă pentru a trata problemele apărute la nivelul pielii, precum erupții cutanate severe sau furunculii.
În secolul XIX, mai mulți specialiști cunoșteau proprietățile benefice ale armurariului, printre care medicii eclectici americani, Harvey Wickes Felter și John Uri Lloyd, dar și medicul german Johann Gottfried Rademacher.
Care sunt sursele de silimarina
Silimarina se poate procura doar din suplimente alimentare, sub formă de capsule care conțin o cantitate bine proporționate din acest compus activ din planta de armuriu. Aceste produse au avantajul de a conține doar compusul activ al plantei, fără alte substanțe adăugate care pot provoca alte complicații sau probleme de sănătate.
Silimarina pentru sănătatea ficatului
Silimarina poate juca un rol deosebit de benefic pentru sănătatea ficatului. Principala caracteristică a silimarinei este aceea de detoxifiere a ficatului. Ficatul este organul care răspunde de detoxifierea întregului organism și are are rolul de a purfica și curăța sângele, dar și de a proteja toate organele din corp. Prin administrarea dozelor corespunzătoare de suplimente alimentare pe baza de silimarină, substanțele toxice din sânge sunt eliminate ușor și organismul funcționează la capacitate maximă, menținându-și un nivel optim de energie pe tot parcursul zilei, datorită faptului că glucoză din sânge este eliminată.
Silimarina fortifică celula ficatului și este folosită ca terapie complementară pentru persoanele care suferă de leziuni hepatice cauzate de afecțiuni ale ficatului, ale bilei sau ale splinei.
Alte beneficii pentru sănătate
Silimarina este cel mai bun remediu naturist folosit pentru detoxifierea ficatului, însă această mai are și alte proprietăți importante care ajută organismul să funcționeze cât mai bine, previne și tratează în același timp alte boli.
Silimarina poate fi folosită în tratarea diabetului, atât timp cât acest lucru este recomandat de medicul specialist. Datorită efectelor hepatoprotectoare și anticancerigene, silimarina poate ajuta la inhibarea creșterii celulelor tumorale, în special în cazul cancerului de sân, de piele, prostată sau de col uterin.
Tratamentul cu silimarina contribuie la funcționarea normală a creierului, crește rezistență corpului la stresul oxidativ, principala cauza de dezvoltare a bolii Alzheimer. Substanța activă stimulează sistemul nervos central și îmbunătățește memoria, fiind de altfel recomandată împotriva tulburărilor de învățare.
Silimarina ajută la prevenirea efectelor îmbătrânirii, eliminând toxinele din sânge și prevenind efectele nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de silimarina poate avea efecte vizibile la suprafața, în interiorul pielii, dar și la nivelul organelor. Se reduc leziunile apărute la nivelul pielii, dar și semnele ușoare de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile fine de expresie și petele negre.
Pentru că silimarina are efecte antioxidante și antiinflamatoare, substanța este recomandată în tratarea acneei. Un studiu a evidențiat faptul că 210 grame de silimarina pe zi, vreme de 8 săptămâni, duc la o scădere a leziunilor acneice cu mai mult de 50%. Tratamentul este urmat însă doar la recomandarea medicului dermatolog.
Silimarina ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Consumată în mod regulat, silimarina ajută la creșterea nivelului de colesterol bun din sânge, ceea ce reduce riscul de ateroscleroza. De asemenea, are efect hepatoprotector și scade tensiunea arterială, care poate duce la afecțiuni grave cardiovasculare.
Silimarina este folosită și ca tratament adjuvant al altor afecțiuni, administrandu-se pulbere sau capsule doar la recomandarea medicului specialist. Printre aceste afecțiuni se numără ciroză hepatică, hepatita virală acută, insuficientă hepatică, hepatita virală cronică, ciroză hepatică compensate, calculi biliari, tulburări de digestie, consum de substanțe toxice, precum alcoolul.