6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSănătateSemnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer.
În rândul celor născuți între 1965 și 1980 se înregistrează cea mai mare creștere a incidenței cancerului în comparație cu orice generație anterioară.

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi. Este concluzia la care a ajuns un studiu al Institutului Național de Cancer din SUA, care a analizat datele provenite de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer. Potrivit rezultatelor, publicate în „Jama Network”, incidența cancerului în SUA ar putea rămâne ridicată timp de decenii.

Cancerele sunt în creștere la grupele de vârstă mai tinere, dar tendințele în ceea ce privește incidența pe an de naștere sunt încă neclare. Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare prin estimarea tendințelor prevalenței cancerului de-a lungul generațiilor, pe baza cazurilor constatate în baza de date cu 13 registre a programului Surveillance, Epidemiology, and End Results.

Cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018 au fost „clasificate” în funcție de zona afectată și de alți parametri, cum ar fi sexul și etnia. Cercetătorii au folosit apoi diferite modele de calcul pentru a compara incidența diferitelor tipuri de cancer la vârsta de 60 de ani în cadrul Generației X (1965-1980) și al Baby Boomers (1946-1964). S-a constatat că Generația X a fost cea mai afectată.

În special, femeile sunt mai predispuse să dezvolte cancer la tiroidă, rinichi, rect, uter, colon, pancreas, limfom non-Hodgkins și leucemie.

În rândul bărbaților, crește rata cancerului de tiroidă, rinichi, rect, colon, prostată și leucemie.

Incidența cancerului pulmonar a scăzut atât la bărbați, cât și la femei. În scădere este și cea a cancerului de col uterin și, în rândul bărbaților, a limfomului non-Hodgkins.

Stilul de viață corect este arma câștigătoare împotriva cancerului, care poate preveni 40% din neoplazii.

Printre factorii incriminați se numără fumatul, instabilitatea genomică și inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care creează un mediu favorabil pentru trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Despre acest lucru s-a discutat la Chicago, la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco).

„Ne aflăm într-o adevărată pandemie de cancer: în fiecare zi, în Italia, 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer”, a explicat, potrivit Il Messaggero, Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiane de Oncologie Medicală.

„Procesul de cancerogeneză durează mulți ani, chiar zeci de ani. În această perioadă omul pare sănătos și total asimptomatic, însă, în realitate, mai mulți factori favorizează deja în mod activ transformarea. Un exemplu clasic este fumatul, în care fiecare țigară fumată induce procesul de carcinogeneză. Instabilitatea genomică este, de asemenea, principala condiție fiziologică care poate favoriza dezvoltarea cancerului, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei”.

Pentru Cinieri, obiectivul este de a intercepta acești „factori de cancer” modificabili. „Acest lucru este posibil și prin intermediul unor simple probe de sânge”, continuă el. „Este ceea ce numim prevenție activă împotriva cancerului, care trebuie, evident, să fie combinată cu un stil de viață corect. Numai în acest fel putem reduce povara bolii și ne putem concentra pe cele mai eficiente și din ce în ce mai personalizate terapii”.

Semnal de alarmă tras de medici! Crește numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor

O tendință îngrijorătoare a luat amploare, atrăgând atenția comunității medicale. Incidența cancerului în rândul persoanelor sub 50 de ani este în creștere alarmantă, iar specialiștii sunt nedumeriți și nu își explică cauza.

Potrivit informațiilor publicate de Wall Street Journal, decesul tragic al actorului Chadwick Boseman în 2020, cauzat de cancer colorectal la vârsta de doar 43 de ani, a fost punctul de plecare. Medicii au conștientizat această tendință în creștere. Cercetătorii avertizau cu privire la această problemă de mai bine de un deceniu, iar cancerul colorectal a fost menționat ca un semnal de alarmă, transmite presa internațională.

Epidemiologul oncologic Timothy Rebbeck de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston a afirmat că acest tip de cancer, cel colorectal, “a fost canarul din mina de cărbune”. Ulterior, a fost observată o creștere aparentă a diverselor tipuri de cancere, multe având legătură cu tractul gastrointestinal.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Donald Trump, gata să revină în Biroul Oval: Vrea să semneze 100 de ordine executive

Donald Trump a anunțat că va semna un număr record de ordine executive în prima zi de la preluarea mandatului, conform surselor citate de...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă