Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rujeola revine în forţă. Zeci de noi cazuri, raportate în ultima săptămână

Alte 36 de cazuri nou confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor depăşind 15.600, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2019 - 09:57

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 11 ianuarie 2019, este de 15. 636, din care 59 de decese. În ultima săptămână, au fost raportate încă 36 cazuri nou confirmate în opt judeţe. Astfel, au fost raportate 12 cazuri noi în Teleorman, şapte în Sălaj, şase în Maramureş, câte trei în Neamţ şi Prahova, câte două în Bihor şi Iaşi şi un caz în Bacău.

 

Cunoscută şi sub denumirea de pojar, rujeola este o boală infecţioasă virală acută, contagioasă, cauzată de un virus din familia paramixovirusuri. În multe cazuri, boala duce la complicaţii, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi boala este mortală. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Principala măsură de prevenţie este vaccinarea copiilor împotriva virusului rujeolic. 

 

Semne alarmante ale bolii

Evoluţia rujeolei la majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de această boală nu prezintă, în general, niciun pericol pentru viaţă şi se încheie cu vindecarea definitivă a acestora. Cu toate acestea, în unele cazuri, rujeola se poate dezvolta în forme mult mai agresive, poate provoca complicaţii destul de grave şi chiar conduce la moartea bolnavului. Datele OMS arată că rujeola este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vârste de până la 5 ani din toată lumea. Virusul se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă (intră în organism pe căile respiratorii sau prin ochi, conjunctivă). Boala este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile), cât şi în timpul perioadei de manifestare a bolii (durată de 4 zile).

În primele 3-5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglio-nilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Apoi, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD