1 din 5 pacienţi cu cancer nu este angajat din cauza bolii

Românii cu afecţiuni oncologice, discriminaţi la locul de muncă

20% dintre pacienții cu cancer care și-au dorit un loc de muncă au fost refuzați de către angajatori din cauza afecțiunii de care suferă. Teama de excluziune şi discriminare îi face pe mulți dintre ei să evite să vorbească despre problema de sănătate cu care se confruntă.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

26.08.2019 - 12:25

Este concluzia unui sondaj realizat recent pe un grup reprezentativ de pacienți care au trecut sau încă trec printr-un tratament împotriva cancerului şi care arată că 30% dintre ei amână informarea angajatorului, temându-se de lipsa de înțelegere. De altfel, aproape 17% dintre cei chestionați spun că au decis, de comun acord cu angajatorul, să încheie colaborarea. „Într-o perioadă atât de grea pentru el, acest pacient/angajat are nevoie să știe că este în continuare valoros pentru companie și că nu este definit de boala de care suferă. De altfel, studiile arată că în aceste cazuri, colegii de la locul de muncă pot forma o rețea vitală de sprijin. Pacientul care primește un astfel de diagnostic are nevoie de sprijin, nu doar de la personalul medical care îl tratează și de la familie, ci și de la colegi și angajatori”, declară Alina Comănescu, președintele Asociației Sănătate pentru Comunitate.

Situația nu este cu mult mai bună nici pentru pacienții care au încheiat tratamentul pentru cancer și își doresc întoarcerea în câmpul muncii. Deși 60% dintre ei își reiau activitatea la același angajator, peste 17% sunt trimiși pe un post inferior celui de pe care au plecat în momentul în care au început tratamentul pentru cancer. Diagnosticul de cancer i-a determinat și pe aproximativ un sfert dintre românii cu o afacere proprie să o închidă, în condițiile în care niciunul dintre ei nu a simțit că are sprijin din partea colaboratorilor. Ultimele cifre oficiale la nivel european arată că în Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume, această afecțiune fiind a doua cauză importantă de morbiditate și deces în această zonă. În România, numărul estimat de cazuri noi în anul 2018 a fost de puţin peste 83.000.

 

 

Comentarii