12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateRomânia îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în...

România îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în 2030

Planul are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire, prin controlul transmiterii virusurilor hepatitice, dar şi a morbidităţii şi a complicaţiilor acestora îmbunătăţind accesul echitabil la servicii de prevenire, testare şi îngrijire pentru toată populaţia. Astfel se doreşte transpunerea în legislaţia românească a principiilor directoare şi obiectivelor Strategiei globale a sectorului de sănătate privind hepatitele virale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi a Planului de acţiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeană a OMS, fiind totodată un instrument de implementare a Strategiei naţionale de sănătate 2014-2020.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, instituţia pe care o conduce îşi asumă ţintele pentru anul 2020 corelate cu cele propuse de OMS Europa. Printre acestea se numără: acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare (la naştere, la 2, 4 şi 11 luni); acoperire de 95% la prima doză de vaccin hepatitic B administrată nou-născuţilor în primele 24 de ore de la naştere; 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatită B şi C şi 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii născuţi din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifică anti-VHB) noului-născut în primele 12 ore după naştere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B. De asemenea, potrivit planului, toate donările de sânge să fie testate pentru infecţia cu VHB şi VHC, 50% din injecţii să fie administrate cu seringi de unică folosinţă cu dispozitiv care împiedică reutilizarea, asigurarea continuităţii programelor de reducere a riscului la persoanele utilizatoare de droguri injectabile, cu distribuirea a cel puţin 200 seringi/ utilizator/ an, cel puţin 25% din persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu VHB, VHD şi VHC să fie diagnosticate şi informate privind boala lor; cel puţin 75% din persoanele depistate cu infecţia VHB şi VHC şi eligibile pentru tratament să fie înrolate în programe de tratament antiviral; diagnosticarea a cel puţin 75% din pacienţii aflaţi în stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infecţiile cu VHB şi VHC (ciroza sau carcinom hepatocelular).

 

Un nou virus hepatic se răspândeşte în România

„România a dovedit în ultimii ani că ştie ce face şi face bine. Atât gastroenterologii, cât şi infecţioniştii au lucrat zi de zi, şi-au făcut treaba. Ca dovadă, aveţi acum în faţa dumneavoastră un program naţional de combatere şi control al hepatitelor virale. Nu vorbim numai despre hepatita B şi hepatita C, vorbim şi despre noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E, care dă forme severe de boală. Este pentru prima dată când în afară de Programul HIV există un program naţional care are finanţarea la vedere. Progresele sunt foarte mari. Acest program dă posibilitatea oricărui pacient, oricărei persoane din România să se diagnosticheze şi să se trateze dacă, Doamne fereşte, are o problemă cu aceste virusuri. Vaccinarea anti-hepatita B trebuie făcută la toată lumea. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că fac rău. La utilizatorii de droguri, peste 90% sunt infectaţi cu virus hepatitic C, peste 40% sunt infectaţi şi cu B şi cam 35% sunt infectaţi şi cu HIV“, atrage atenţia managerul Institutului „Matei Balş“, dr. Adrian Streinu Cercel. Referitor la noul tip de virus răspândit în România, medicii avertizează că acesta apare din cauza igienei precare şi a consumului de carne de porc neprocesată termic. De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că boala poate fi tratată cu succes la majoritatea pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate. Hepatita E afectează în fiecare an 20 de milioane de persoane şi cauzează 57.000 de decese, conform datelor OMS. Boala este produsă de virusul hepatitei E şi se vindecă de cele mai multe ori în 4-6 săptămâni. În anumite condiţii, poate evolua spre insuficienţă hepatică gravă, determinând decesul bolnavului. Se recomandă repaus, dietă echilibrată, evitarea alcoolului şi tratament hepatoprotector, iar spitalizarea este indicată în cazurile severe sau în cazul gravidelor infectate.   

 

România are cea mai mare prevalenţă viremică din Europa, 10% din totalul bolnavilor de hepatită fiind români. Aproximativ 800.000 de români au hepatita B, iar 600.000 hepatita C.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă