7.8 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSănătateRecompensare financiară pentru familiile personalului medical decedat

Recompensare financiară pentru familiile personalului medical decedat

Una dintre prevederi se referă la recompensarea financiară a familiilor personalului medical decedat.

Iniţiativa legislativă prevede acordarea echivalentului a două salarii medii pe economie ca ajutor de înmormântare de asistenţă medicală şi medicamente gratuite pentru membri familiilor cadrelor medicale care au murit din cauza coronavirusului. De asemenea, urmaşii cadrelor medicale beneficiază de scutire de impozit pe terenuri şi clădiri.

Urmaşii cadrelor medicale decedate în lupta împotriva coronavirusului vor primi o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salariului pe care îl avea cel decedat. Dacă cel decedat nu are urmaş şi era unicul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de pensia de urmaş.

Proiectul prevede, de asemenea, instituirea Zilei personalului medical în data de 11 martie, care să fie sărbătorită anual, prin grija Ministerului Sănătăţii.

”Fără urmă de bucurie, dar cu speranţa că nu va fi nevoie de ea, lucrez de câteva zile la o propunere de act normativ. Se numeşte «Propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid -19» şi se referă la recunoaşterea, şi din punct de vedere financiar, a meritelor familiilor lăsate în urmă de eroii în alb care vor fi. Îmi doresc din tot sufletul că această iniţiativa să fie fără obiect, dar tare mă tem că nu…..”, a scris senatorul Florin Orţan pe pagina sa de Facebook.

În expunerea de motive a proiectului de lege, senatorul foloseşte termeni precum ”sacrificiu suprem” sau ”căzut la datorie”.

”Când auzim de eroi, de martiri, gândul nostru se duce de asemenea la acele persoane care n-au ezitat nicio secundă să plătească preţul suprem pentru noi, ceilalţi. Pentru generaţiile de azi, criza pe care o traversăm acum, provocată de virusul COVID-19, este una fără precedent. (…) În această lupta universală cu acest COVID-19, cadrele medicale de aici şi de pretutindeni sunt generalii care duc secundă de secundă acest război. Ele sunt scutul nostru. Singurul nostru scut! Cel care face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Şi, da, din păcate, că în orice război, se cere şi se oferă preţul. Cadrele medicale muncesc în condiţii de maxim pericol până la epuizare. Au renunţat la tot şi s-au dedicat acestei misiuni de salvare universală, iar unii dintre ei s-au îmbolnăvit, în timp ce pe alţii i-am pierdut pentru totdeauna în această lupta atât de grea şi de disproporţionată. Şi ştim că o viaţă nu are preţ, însă considerăm că cinstirea, recunoaşterea şi respectul manifestate în toate formele lor faţă de cei care ne asigura pe orice cale integritatea vieţii din toate punctele de vedere fac şi trebuie să facă parte din morală cea mai profundă care formează spiritul şi identitatea unui popor şi ale unui stat”, se arată în expunerea de motive.

”Se consideră imperios necesar că, în acest moment excepţional din toate punctele de vedere, atât pentru ţară noastră, cât şi pentru întreagă lume, să se ia act şi să se opereze legislativ cu celeritate pentru că urmaşii personalului medical decedat că urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid -19 să beneficieze de o serie de recunoaşteri a meritelor şi sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, pe care îl reprezintă. (…) Considerăm absolut necesar că toate cadrele medicale care îşi pierd viaţă în lupta cu acest virus să poată beneficia, măcar prin urmaşii lor, de recunoaşterea şi recunoştinţă noastră”, se mai arată în document.

În prezent, conform raportărilor din teritoriu la INSP, un număr de 699 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus.

 

Cele mai citite

Surse: CCR cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale

Potrivit unor surse judiciare, judecătorii CCR au decis să ceară renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, transmite Digi...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Câți parlamentari are România și cum se stabilește numărul acestora

Parlamentul României este compus din 465 de membri: 329 de deputați și 136 de senatori, reprezentând cetățenii în cadrul celor două camere legislative. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă