Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din ţară, reuniţi în reţeaua naţională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul internaţional CaringUniversities al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Universităţii Harvard dedicat evaluării sănătăţii mintale a studenţilor.
Iniţiativa CaringUniversities a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – World Mental Health International College Student Initiative (WMH-ICS) – este o colaborare internaţională în domeniul sănătăţii mintale, coordonată la nivel internaţional de către Universitatea Harvard. În cadrul proiectului se realizează o evaluare psihologică sistematică a studenţilor, cu scopul final de a ajuta apoi universităţile să-şi optimizeze serviciile de sănătate mintală oferite acestora.
Spre exemplu, evaluarea sănătăţii mintale a studenţilor care acum sunt în anul I de studiu va fi realizată cu un sistem de evaluare comun la nivel internaţional şi va implica evaluări multiple pentru a surprinde evoluţia lor în timp. Culegerea datelor se va face online, cu instrumente psihologice riguroase, ţintind informaţii despre (1) un spectru larg de tulburări psihice (ex. tulburări depresive, tulburări de anxietate, tulburări legate de abuzul şi dependenţa de substanţe, comportamente şi gânduri suicidare, etc.); (2) predispoziţii spre tulburări psihice şi (3) mijloacele de a stimula studenţii să apeleze la servicii de suport psihologic. Apoi, se va putea evalua eficienţa unui spectru larg de intervenţii psihologie online (inclusiv prin unele studii clinice randomizate) şi se vor disemina rezultatele obţinute în mediul ştiinţific, profesional şi al potenţialilor beneficiari.
Iniţiativa internaţională este organizată prin „consorţii de ţară”, formate din cercetători de la una sau mai multe universităţi din aceeaşi ţară. UBB, prin conf. univ dr. Oana David, director al Clinicii Universitare de Psihologie „Babes-Bolyai – PsyTech”, este coordonator al reţelei din România, focalizată pe evaluarea sănătăţii mintale a studenţilor, reţea care se va numi WellbeingAcademy şi care include următoarele universităţi româneşti de prestigiu (în ordine alfabetică): Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
„Ştim că perioada studenţiei aduce cu sine presiuni şi schimbări pentru studenţi, care îi pot pune pe aceştia la risc pentru probleme de sănătate mintală. Această problematică generală, este accentuată însă acum în condiţii de pandemie COVID19. Problemele de sănătate mintală pot avea un impact major asupra funcţionării şi performanţei studenţilor şi îi pot determina pe aceştia chiar să renunţe la studii. Cu toate acestea, rata solicitării de ajutor pentru problemele de sănătate mintală din partea studenţilor este una foarte scăzută, cu toate că multe universităţi, inclusiv UBB prin Clinica, oferă astfel de servicii gratuite.
Aşadar, universităţile au astăzi nevoie să înţeleagă sănătatea mintală a studenţilor lor cu mijloace riguroase şi într-o manieră dinamică, în aşa fel încât apoi să poată dezvolta servicii de intervenţie psihologică adaptate nevoilor acestora. Este aşadar un moment prielnic să ne putem alătura consorţiului internaţional coordonat de Universitatea Harvard, consorţiu care a adus cele mai importante contribuţii la înţelegerea acestei problematici la nivel internaţional.
Parte a reţelei WellbeingAcademy din ţară, UBB îi va avea pe colaboratorii săi strategici din România şi din Cluj-Napoca: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună putând astfel oferi date robuste în beneficiul studenţilor noştri şi al întregului sistem academic din ţară, dar şi al ştiinţei la nivel internaţional”, afirmă directorul Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş-Bolyai – PsyTech”, conf. univ. dr. Oana David.
UBB va implementa adiţional şi studii ce vor investiga eficienţa unor intervenţii psihologice pentru studenţi, derulate prin programele Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş-Bolyai – PsyTech” şi va coordona procesul de diseminare a rezultatelor.