Pentru a sublinia efectele dezastruoase ale exodului medicilor, preşedintele acestora apelează la o tactică extremă: inventează o „alertă roşie” internaţională. Plecarea medicilor din România spre Occident nu s-a redus, în ciuda dezbaterilor din ţară. Vineri, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a tras un nou semnal de alarmă şi a menţionat un presupus cod roşu, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-ar recomanda ţărilor care pierd 2 la sută din medicii practicanţi. RL a descoperit însă că un astfel de cod nu există la nivelul OMS. În aceste condiţii, rămâne o întrebare: cât de gravă este, de fapt, situaţia migraţiei medicilor români, dacă unii oficiali recurg la astfel de tactici de comunicare pentru a atrage atenţia asupra amplorii exodului?
„Ar trebui să fie declarată stare excepţională, pentru că doar în ultimele patru luni, prin cele trei târguri de joburi medicale organizate la Bucureşti şi Iaşi, la care s-au ocupat toate cele 6.500 de posturi oferite în străinătate, au plecat din ţară 10 la sută din medicii care practică în România, iar OMS-ul spune clar că, dacă au plecat 2 la sută, Guvernul trebuie să declare alerta roşie”, a declarat Astărăstoaie vineri. Contactat ieri de RL, acesta şi-a reiterat afirmaţiile: „Codul roşu este o recomandare a Conferinţei Mondiale a Sănătăţii din anul 2000″. Totuşi, OMS Europa, prin ofiţerul de presă, Liuba Negru, a negat existenţa unei asemenea proceduri: „Nu există un nivel standard de deficit de personal pentru a fi declarată o stare de urgenţă într-o ţară”.
O reacţie similară a avut şi ofiţerul de presă de la sediul central al OMS, Sarah Russel, care a declarat pentru RL că „nu există un cod roşu. OMS stabileşte doar un nivel minim de medici la suta de mii de persoane. Nivelul minim acceptat de OMS este de 20 de medici la 100.000 de oameni”. În România, numărul de medici la suta de mii de locuitori este de 190. Şi poziţia Ministerului Sănătăţii diferă de cea a preşedintelui Colegiului Medicilor, arătând că instituţia nu are cunoştinţă despre o asemenea alertă. Alarma trasă de Vasile Astărăstoaie nu a rămas fără ecou. Ieri, deputatul independent Tudor Ciuhudaru a anunţat că va iniţia o lege pentru reducerea deficitului de personal din sănătate şi a făcut şi el referire, citându-l pe reprezentantul medicilor, la codul roşu pe care l-ar recomanda OMS.
În ultimii trei ani, 6.900 de cadre medicale au cerut certificat de conformitate, prin care studiile le sunt recunoscute în străinătate.