7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSănătateOMS a stabilit limite mai stricte pentru principalii poluanţi atmosferici

OMS a stabilit limite mai stricte pentru principalii poluanţi atmosferici

Anual mor 7 milioane de oameni din cauza poluării

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a redus, după 16 ani, limitele pentru principalii poluanți atmosferici. Particulele de suspensie provoacă anual moartea prematură a 7 milioane de oameni. Pentru prima oară din 2005, OMS îşi actualizează liniile directoare la nivel global.

Cantitatea de  informaţii care indică faptul că sănătatea este afectată din cauza poluării aerului a crescut semnificativ în ultimii ani. Din acest motiv, OMS a redus aproape toate pragurile de referinţă. Este vorba despre principalii poluanți „clasici” precum particule în suspensie, ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf şi monoxid de carbon.

Din punct de vedere juridic, noile norme directoare nu sunt obligatorii, însă oferă ţărilor un cadru pentru a-şi proteja mai bine populaţiile. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al OMS, a îndemnat „toate ţările şi pe toţi cei care luptă să protejeze mediul înconjurător să le folosească pentru a reduce suferinţa şi pentru a salva vieţi”.

Potrivit unui raport realizat de OMS, anual mor prematur 7 milioane de oameni din cauza poluării. În principal este vorba despre boli netransmisibile, sunt atribuite efectelor combinate ale poluării atmosferice. Totodată, pe lângă schimbările climatice, poluarea atmosferică este unul dintre cei mai periculoși factori pentru sănptate.

„Poluarea aerului este o ameninţare pentru sănătate în toate ţările, însă afectează în principal populaţiile din ţările cu venituri mici şi medii”, a subliniat Tedros, deoarece ţările defavorizate se confruntă cu niveluri crescânde de poluare atmosferică, alimentate de urbanizarea la scară largă şi de dezvoltarea economică care se bazează în primul rând pe utilizarea combustibililor fosili.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

Bulgaria renunță la planul de aderare la zona euro în 2026

Ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a confirmat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, deși...

Andie MacDowell, poveste impresionantă de viață – experiențe, sănătate și redescoperire personală

Actrița Andie MacDowell, cunoscută pentru rolurile din filme precum Groundhog Day, și-a împărtășit recent experiențele de viață, sănătate și redescoperire personală, într-un interviu pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă