Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Numărul de donatori de organe s-a înjumătăţit în anul 2017

Numărul de donatori de organe s-a înjumătăţit în România în anul 2017 faţă de 2016, a declarat vineri medicul Carmen Pantiş, coordonator al Programului de transplant din judeţul Bihor.

Share

Valentina Vlădoi 0 comentarii

Actualizat: 08.06.2018 - 13:28

"Un număr de 65 de donatori reali care au fost identificaţi, declaraţi şi prelevaţi în România (n.r. - anul 2017). Aceasta înseamnă o medie de 3,25% la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când am avut 6,5%. Deci practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România, considerându-se situaţia din cauza refuzului foarte mare al familiilor pentru donarea de organe. Lipsa încrederii în sistemul medical românesc", a afirmat medicul, cu ocazia unui eveniment dedicat Zilei Naţionale a Transplantului din România.

Potrivit lui Pantiş, până la finalul lunii mai 2018 există 24 de donatori "reali".

"Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune, deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass media, cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018. Numărul de pacienţi care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi de aşteptare pentru transplant pulmonar", a mai spus coordonatorul.

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD