După ce s-a obținut o măsură de control asupra pandemiei cu izolări largi la începutul acestui an, numărul cazurilor a crescut din vară Foto: Anna Shvets de la Pexels

Numărul de decese COVID din Europa va depăși 300.000 conform unui studiu Reuters

Bilanțul de morți COVID-19 în Europa urmează să treacă de 300.000, potrivit unui bilanț al Reuters, de marți

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 11.11.2020 - 02:46

Autoritățile se tem că, în ciuda speranțelor pentru un nou vaccin, decesele și infecțiile vor continua să crească pe măsură ce regiunea se îndreaptă spre iarnă .
 
Cu doar 10% din populația lumii, Europa reprezintă aproape un sfert din cele 50,7 milioane de cazuri și 1,2 milioane de decese la nivel global și chiar și spitalele sale bine echipate simt tensiunea.
 
După ce s-a obținut o măsură de control asupra pandemiei cu izolări largi la începutul acestui an, numărul cazurilor a crescut din vară, iar guvernele au ordonat o a doua serie de restricții pentru a limita contactele sociale.
 
În total, Europa a raportat aproximativ 12,3 milioane de cazuri și 295.000 de decese, iar în ultima săptămână a înregistrat 280.000 de cazuri pe zi, în creștere cu 10% față de săptămâna anterioară, reprezentând puțin peste jumătate din toate infecțiile noi raportate la nivel global.
 
Speranțele au fost ridicate de anunțul Pfizer Inc despre un nou vaccin potențial eficient, dar nu se așteaptă să fie disponibil înainte de 2021, iar sistemele de sănătate vor trebui să facă față lunilor de iarnă fără ajutor.
 
Marea Britanie, care a impus un blocaj nou în Anglia, are cel mai mare număr de decese din Europa, în jur de 49.000 și experții în sănătate au avertizat că, cu o medie actuală de peste 20.000 de cazuri zilnic, țara va depăși scenariul său de „cel mai rău caz” de 80.000 decese.
 
Franța, Spania, Italia și Rusia au raportat și sute de decese pe zi și împreună, cele cinci țări reprezintă aproape trei sferturi din numărul total de decese.
 
Deja se confruntă cu perspectiva unui val de pierderi de locuri de muncă și eșecuri ale afacerilor, guvernele din întreaga regiune au fost forțate să ordoneze măsuri de control, inclusiv izolări la nivel local, închiderea magazinelor neesențiale și restricționarea circulației.
 
Franța, cea mai afectată țară din UE, a înregistrat peste 48.700 de infecții pe zi în cursul săptămânii trecute, iar autoritatea sanitară din regiunea Parisului a declarat săptămâna trecută că 92% din capacitatea Terapiei Intensive a regiunii este ocupată. Confruntându-se cu presiuni similare, spitalele belgiene și olandeze au fost forțate să trimită pacienți grav bolnavi în Germania.
 
În Italia, care a devenit un simbol global al crizei, când camioanele armatei au fost folosite pentru transportul morților în primele luni ale pandemiei, media zilnică a cazurilor noi este la un nivel maxim de peste 32.500. Decesele au crescut cu peste 320 pe zi în ultimele trei săptămâni.
 
În timp ce noul vaccin dezvoltat de Pfizer și partenerul german BioNTech va avea nevoie de timp pentru a fi produs și livrat, autoritățile speră că odată cu trecerea iernii, acesta va opri focare ulterioare.
 
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că Uniunea Europeană va semna în curând un contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin, la doar câteva ore după ce medicii au anunțat studii promițătoare în stadiu avansat.
 
Cu toate acestea, experții din domeniul sănătății au avertizat că vaccinul, dacă ar fi aprobat, nu ar fi fost un glonț de argint - nu în ultimul rând pentru că materialul genetic din care este fabricat trebuie depozitat la temperaturi de minus 70 grade Celsius (-94 F) sau mai mici.
 
Astfel de cerințe reprezintă o provocare pentru țările din Asia, precum și pentru Africa și America Latină, unde căldura intensă este adesea agravată de infrastructura precară.

Citește totul despre:

#europa #bilanț Covid-19

Comentarii