Nota de plată a pandemiei: România cere 650 milioane euro de la Uniunea Europeană

Cheltuieli sanitare făcute în lupta contra pandemiei Covid-19 precum și o parte dintre sumele achitate de la bugetul de stat ca măsuri economice pot fi decontate din fonduri europene.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 01.07.2020 - 09:01

Ministerul Fondurilor Europene va procesa cererile depuse de Ministerul Sănătății și spitalele din România pentru a solicita decontarea cheltuielilor din bugetul Uniunii Europene. În total, România poate primi 650 milioane euro.

„Prin creşterea flexibilităţii fondurilor, ni s-a acordat posibilitatea de a deconta cheltuieli pentru Covid-19 în valoare de 350 de milioane de euro. Sunt depuse peste 20 de cereri de finanţare, au fost depuse fie de Ministerul Sănătăţii, fie de autorităţi locale, de spitale, ele sunt în curs de procesare şi vor fi decontate când se va stabili că ele sunt legale.”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a solicitat Ministerului Fondurilor Europene să analizeze cât mai repede cererile astfel încât decontarea să se facă în cel mai scurt timp cu putință. În solicitarea Ministerului Sănătății sunt incluse sume achitate de instituție către autorități locale pentru cazarea persoanelor în carantină ori pentru acoperirea cheltuielilor făcute de entitățile locale cu persoanele vulnerabile care au primit alimente în perioada stării de urgență.

300 milioane euro este cota oferită țării noastre de către Uniunea Europeană pentru cheltuieli ce natură economică făcute ca măsuri de protecție socială (șomaj tehnic, indemnizație de sprijin, etc.), fonduri venite prin instrumentul european SURE.

“Avem de la Uniunea Europeană aprobarea de a utiliza 300 de milioane de euro pentru a deconta măsurile active pe care le-am luat în perioada stării de urgenţă şi stării de alertă, este vorba de şomajul tehnic şi de indemnizaţia de sprijin pe care le-au acordat către PFA-uri, către profesionişti în sensul Codului Civil, care de asemenea pot fi decontate. Noi am aplicat la instrumentul SURE care este votat la nivel european prin care putem deconta, de asemenea, cheltuieli pentru măsuri active de tipul şomaj tehnic. Vom putea deconta cheltuieli şi pentru protecţia sănătăţii care sunt efectuate de companii.”, a mai afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Comentarii