20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateNivelul ridicat de CO2 poate avea un efect devastator asupra unor alimente

Nivelul ridicat de CO2 poate avea un efect devastator asupra unor alimente

”Putem demonstra faptul că încălzirea globală, schimbările climatice şi în special dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, pot avea un impact asupra conţinutului nutriţional al plantelor pe care le mâncăm”, a declarat coautorul unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances, Adam Drewnowski, profesor de epidemiologie la Universitatea din Washington.

”Efectul ar putea fi devastator în ţările consumatoare de orez, unde aproximativ 70% dintre calorii şi cea mai mare parte a substanţelor nutritive provin din orez”, a adăugat cercetătorul.

Ţările mai sărace precum Myanmar, Laos şi Cambodgia sunt cele mai ameninţate de acest pericol.

Experimentul efectuat de cercetători a constat în plantarea a optsprezece varietăţi de orez diferite pe câmpuri din Japonia şi China, unele zone fiind înconjurate cu un octogon din plastic de 17 metri în interiorul căruia concentraţia de CO2 a fost crescută pentru a se simula valoarea estimată a acestui gaz la mijlocul secolului, respectiv între 568 – 590 părţi pe milion (ppm) faţă de 400 ppm în prezent.

Potrivit rezultatului, concentraţiile de fier, zinc, proteine şi vitaminele B1, B2, B5 şi B9, care ajută corpul să transforme hrana în energie, au fost reduse în cazul orezului cultivat astfel. Spre exemplu, concentraţia de proteine a fost redusă cu 10,3%.

Unul dintre motivele sugerate de cercetători este faptul că o creştere a nivelului de CO2 măreşte conţinutul de glucide ai plantei în timpul fotosintezei reducând proteinele şi mineralele.

Un alt studiu, publicat anul trecut de cercetători de la Harvard, a concluzionat ca încălzirea globală ar putea reduce conţinutul de proteine din numeroase alimente, inclusiv din orez, grâu, orz şi cartofi. În acest caz, până în 2050 un număr suplimentar de 150 de milioane de persoane vor suferi de deficienţă de proteine.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă