”Putem demonstra faptul că încălzirea globală, schimbările climatice şi în special dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, pot avea un impact asupra conţinutului nutriţional al plantelor pe care le mâncăm”, a declarat coautorul unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances, Adam Drewnowski, profesor de epidemiologie la Universitatea din Washington.
”Efectul ar putea fi devastator în ţările consumatoare de orez, unde aproximativ 70% dintre calorii şi cea mai mare parte a substanţelor nutritive provin din orez”, a adăugat cercetătorul.
Ţările mai sărace precum Myanmar, Laos şi Cambodgia sunt cele mai ameninţate de acest pericol.
Experimentul efectuat de cercetători a constat în plantarea a optsprezece varietăţi de orez diferite pe câmpuri din Japonia şi China, unele zone fiind înconjurate cu un octogon din plastic de 17 metri în interiorul căruia concentraţia de CO2 a fost crescută pentru a se simula valoarea estimată a acestui gaz la mijlocul secolului, respectiv între 568 – 590 părţi pe milion (ppm) faţă de 400 ppm în prezent.
Potrivit rezultatului, concentraţiile de fier, zinc, proteine şi vitaminele B1, B2, B5 şi B9, care ajută corpul să transforme hrana în energie, au fost reduse în cazul orezului cultivat astfel. Spre exemplu, concentraţia de proteine a fost redusă cu 10,3%.
Unul dintre motivele sugerate de cercetători este faptul că o creştere a nivelului de CO2 măreşte conţinutul de glucide ai plantei în timpul fotosintezei reducând proteinele şi mineralele.
Un alt studiu, publicat anul trecut de cercetători de la Harvard, a concluzionat ca încălzirea globală ar putea reduce conţinutul de proteine din numeroase alimente, inclusiv din orez, grâu, orz şi cartofi. În acest caz, până în 2050 un număr suplimentar de 150 de milioane de persoane vor suferi de deficienţă de proteine.