Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, insistă ca medicii de familie să distribuie pastile cu iod.
O discuție pe acest subiect s-a purtat joi, 31 martie, la sediul Ministerului Sănătății.
Reprezentanții medicilor de familie au refuzat să accepte cererea ministrului Alexandru Rafila. Medicii susțin că o asemenea procedură este o nouă sarcină de natură „birocratică”, din cauza căreia n-ar mai avea timp să ofere consultații pacienților.
Iodura de potasiu este o substanță care se administrează de obicei pacienților din spitale. În mod obișnuit, ea nu se vinde la farmacie, pentru că are efecte adverse și nu se ia decât cu recomandare. O situație specială în care se recomandă pastile cu iod este imediat după un accident nuclear. Dar aceste pastile trebuie înghițite doar după un accident nuclear, deci nu se iau preventiv.
O asemenea situație a fost în România în aprilie 1986, când s-a produs dezastrul de la Cernobîl (Ucraina). Discuțiile despre iod au revenit în actualitate după ce militarii ruși au ocupat zona centralei de la Cernobîl. Există temeri că poate crește nivelul radiațiilor atât în Ucraina cât și în țările vecine, inclusiv în România. Țara noastră deține un stoc de pastile cu iod. De asemenea, în contextul războiului din Ucraina, o fabrică din Iași a reluat producția de medicamente cu iod.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!