La Timișoara, 3 zile și 10.000 doze de vaccin Pfizer pentru până la 30 de fluxuri de vaccinare, plus sute de voluntari medici și asistenți de la toate spitalele timișorene au dat consistență unei inițiative fără precedent, cu un scop unic: victoria prin vaccinare a municipiului de pe Bega în fața pandemiei.
În perioada 23-25 aprilie, Centrul Regional de Afaceri CRAFT a găzduit un adevărat maraton de vaccinare, sub sloganul “Pune umărul pentru Timișoara. Vaccinează-te!”. Pe parcursul a trei zile non-stop, atât ziua cât și noaptea, sute de cadre medicale voluntare și studenți la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babeș” Timișoara s-au aflat la datorie pentru a-i vaccina pe timișorenii care au dorit să se imunizeze fără a mai aștepta progrmările de pe platforma guvernamentală.
„Timișoara are șansa să fie primul oraș liber de Covid-19 dacă ne vaccinăm toți. Dacă știu ceva, e că timișorenii sunt solidari la greu, de aceea îi chem pe toți timișorenii să pună umărul pentru orașul lor, pentru școli redeschise, pentru viața sportivă și culturală a orașului, pentru afacerile locale, pentru normalitatea de care ne e dor tuturor. Acum, la Maratonul Vaccinării, e momentul să ne demonstrăm dragostea pentru ai noștri și pentru Timișoara. Acum e momentul pentru victoria unei comunități unite în fața virusului”, a fost mesajul primarului Timișoarei, Dominic Fritz, care a adunat sute de oameni în fața centrului de vaccinare de la primele ore ale dimineții.
Inițiativă a medicului Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI, Maratonul Vaccinării de la Timișoara a dat posibilitatea timișorenilor adulți să se vaccineze fără programare, doar cu buletinul, minorii cu vârste peste 16 ani fiind de asemenea, imunizați, după ce au prezentat acordul scris al unui părinte sau tutore legal, campania fiind extrem de bine primită de public. În primele 24 de ore ale maratonului, aproape 1500 de timișoreni s-au vaccinat la Centrul Regional de Afaceri CRAFT, peste 300 imunizându-se în timpul nopții.
”Când am văzut cozile am fost fericit. E nevoie de comunicare cu oamenii (…) îmi place să cred că faptul că noi am făcut-o din suflet a contat, oamenii simt lucrul ăsta”, a declarat inițiatorul Maratonului, medicul Dorel Săndesc, cu referire la feedbackul evenimentului.
Zeci de autoturisme s-au aliniat, sâmbătă dimineaţa, și în parcarea celui mai mare mall din municipiul Deva, unde s-a deschis, în premieră naţională, primul centru de vaccinare împotriva COVID-19 în sistem „drive-thru” – direct din maşină.
Unele persoane s-au aşezat cu maşinile la rând cu ore înainte de deschiderea centrului, o parte din cei vaccinaţi fiind din localităţile sau judeţele învecinate.
Conform estimărilor autorităţilor, în primele două ore de la deschidere s-au vaccinat peste 200 de persoane, cu serul produs de compania Pfizer BioNTech, toate etapele procesului de vaccinare, de la triajul celor prezenţi până la monitorizarea post-vaccinare şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare, realizându-se fără ca oamenii să coboare din maşini.
Centrul de Vaccinare Drive – Through de la Deva a fost organizat pe patru fluxuri de vaccinare în care au lucrat cinci medici, opt asistente, trei registratori, tineri voluntari de la Crucea Roşie, dar şi poliţişti, angajaţi ai ISU şi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Centrul de Vaccinare Drive – Through din Deva funcționează zilnic, între orele 10 și 19. Persoanele care doresc să se vaccineze, indiferent de localitatea de domiciliu, o pot face prezentând actul de identitate, fără a fi nevoie de înscrierea în prealabil în platforma națională. Chestionarul de triaj și cel de consimțământ pot fi descărcate de pe site-ul DSP Hunedoara sau pot fi obținute la centrul de vaccinare.