Ioana Mihăilă a confirmat, prin rezultatele anchetei, faptul că anunțul predecesorului său, Vlad Voiculescu, a fost doar o apreciere exagerată și alarmistă

Mihăilă, pentru noi, e Florin Iordache 2: Ministrul Sănătății fuge de răspunsuri!

Ministrul Sănătății a evitat, în mod repetat și ostentativ, să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind publicarea raportului întocmit în cazul raportării diferențiate a deceselor Covid, alegând ”postura Florin Iordache”, ușor adaptată vremurilor.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

13.05.2021 - 13:05

Scene stupefiante azi, la Ministerul Sănătății, acolo unde succesoarea lui Vlad Voiculescu a convocat o conferință de presă pentru a prezenta concluziile Comisiei care a verificat modul de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

După oficializarea, într-un limbaj de lemn statistic, a cifrelor obținute din partea ”mai multor surse de informații”, printre care și sursele oficiale, precum Institutul Național de Sănătate Publică, Ministrul Ioana Mihăilă a încercat să evite să răspundă în mod tranșant la o întrebare simplă a unora dintre jurnaliștii prezenți, referitoare la șansele de publicare a raportului Comisiei, folosind o serie întreagă de construcții verbale care, în context, amintesc de celebra expresie ”Altă întrebare!”, care l-a făcut celebru dar l-a și lăsat fără funcție pe pesedistul Florin Iordache.

Jurnalist 1: Acest raport va fi făcut public în integralitate sau vom vedea doar aceste concluzii prezentate în conferinţa de presă?
Ministrul Sănătății: Nu am prezentat concluzii. Am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate.
Jurnalist 1: Dar raportul pe care l-aţi avut dumneavoastră pe masă, va fi făcut public sau nu?
Ministrul Sănătății: Acesta este raportul şi numai din raport am citat şi datele toate au fost prezentate în mod agregat.
Jurnalist 2: Îmi cer scuze, dar colega mea întreabă dacă veţi face raportul public.
Ministrul Sănătății: Şi răspunsul l-am dat.
Jurnalist 2: Nu l-aţi dat! (...) Înţeleg că nu se va publica şi, dacă aşa e, de ce nu, totuşi?
Ministrul Sănătății: Asta este o afirmaţie. Înţelegeţi că nu se va publica, iar răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este că datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost furnizate integral astăzi.
Jurnalist 2: Un răspuns cu da sau nu! Se va publica sau nu raportul?
Ministrul Sănătății: Datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost comunicat integral astăzi!

Ulterior, sub tirul chestionărilor similare ale jurnaliștilor prezenți în sală, Ioana Mihăilă și-a strâns pur și simplu hărtiile și a dat de înțeles că va părăsi evenimentul de presă în condițiile în care tema discuției nu va fi modificată. ”Mulțumesc! Dacă nu mai sunt întrebări...”, a fost semnalul cu care oficialul guvernamental i-a determinat pe cei prezenți să modifice turnura pe care se înscrisese ”dialogul” absurd cu jurnaliștii.

Cât privește tema conferinței de presă, Ioana Mihăilă a pus sec diferențele de raportare pe seama faptului că decesele Covid au fost raportate în spitale cu două coduri diferite. ”Pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26106 decese, din care 227 cu principal diagnostic COVID-19 şi restul cu diagnostic secundar COVID-19. Referitor la cele cu diagnostic secundare, situaţia este altfel: 19608 decese au diagnostic secundar cu codul U071 şi 6181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect COVID-19. Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul Coronaforms s-au înregistrat 16120 de decese, iar în alerte MS s-au înregistrat 18948 de decese", a declarat Mihăilă, accentuând faptul că diferenţe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei: ”Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma CoronaForms".

Comentarii