-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSănătateMenopauza, un subiect tabu pentru femeile din România

Menopauza, un subiect tabu pentru femeile din România

Specialiștii subliniază importanța diagnosticului precoce și a tratamentelor disponibile

În România, problemele din sfera uro-ginecologică rămân un subiect închis, pentru multe femei peste 50 de ani, în ciuda impactului major asupra calității vieții. Multe dintre acestea evită să discute despre simptome precum incontinența urinară, uscăciunea vaginală sau durerile la contactul sexual, din rușine sau din cauza acceptării durerii, ca parte a înaintării în vârstă.

Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus lansează un nou departament de uro-ginecologie dedicat în special femeilor aflate la menopauză, încercând să combată acest stigmat și să ofere soluții terapeutice moderne. Potrivit datelor colectate de această unitate medicală, 80% dintre pacientele la menopauză prezintă simptome specifice, care reduc drastic mobilitatea și pot afecta viața socială și de cuplu, chiar și în momente în care femeile rămân active în societate.

Menopauza se poate instala și cu probleme, precum obezitatea, sedentarismul şi alte boli cronice.

„Perioada de pre şi post menopauză vine cu un spectru vast de probleme uro-ginecologice ce impactează substanțial calitatea vieții şi starea mentală a pacientelor. Am observat că, dacă în perioada premergătoare menopauzei numeroase femei vin la medic, după instalarea menopauzei, multe dintre ele renunță la vizitele anuale, motivele fiind legate de ruşine şi de creşterea toleranței la durere şi disconfort. După 50 de ani creşte şi frecvența apariției afecțiunilor oncologice din sfera ginecologică, de aceea depistarea precoce a acestor afecțiuni este importantă”, spune dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.

Noua inițiativă are drept scop nu doar tratarea problemelor medicale, ci și oferirea de consiliere pentru schimbarea stilului de viață. Abordarea ajută nu doar sănătatea fizică, ci și aspectele emoționale, femeile recâștigând încrederea și confortul de zi cu zi.

Transformarea sănătății feminine într-o prioritate națională nu doar că reduce povara asupra sistemului de sănătate, dar are și un impact major asupra calității vieții, se mai arată într-un comunicat transmis redacției. Astfel, este necesar ca programele de educație și prevenție să fie susținute pe termen lung, pentru ca femeile din toate categoriile sociale să aibă șansa la o viață sănătoasă și împlinită.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă