-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSănătateMedicii spun că negocierile cu CNAS nu le-au rezolvat problemele

Medicii spun că negocierile cu CNAS nu le-au rezolvat problemele

Mai multe organizații ale medicilor de familie și ale medicilor de ambulator anunță că, deși au negociat cu noua conducere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), aceste negocieri nu le-au rezolvat problemele.

„Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistiţiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluţii de finanţare acum, nu după această dată. Se impune finanţarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie şi a celei de ambulatoriu”, subliniază medicii.

Comunicatul transmis la data de 22 ianuarie 2024 este semnat de preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), Cosmin Alexandrescu, preşedintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), Angela Mazdrag, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Luminiţa Zane, şi preşedintele Sindicatului Național al Medicilor de Familie (SNMF), Dina Mergeani.

Aceste organizații subliniază că „reducerea cu aproximativ 30% a finanţării ambulatoriului de specialitate şi a medicinei de familie, coroborat cu creşterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficienţă a altor sectoare economice, se traduce într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate”.

Medicii de familie și medicii din ambulator reclamaseră încă de acum o săptămână faptul că nu pot accepta propunerea de finanțare elaborată și pusă în consultare publică de CNAS pentru anul 2024. Imediat după ce au început protestele medicilor, premierul Ciolacu a numit un nou președinte la CNAS. În fruntea CNAS a fost numită Valeria Herdea, care este medic de familie și este vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă