ONG-urile au reacționat la declarațiile făcute de Oana Grigore în legătură cu moartea unei femei în vârstă de 45 ani care a survenit la scurt timp după ce un medic i-a provocat o întrerupere de sarcină la cerere. Intervenția medicală s-a făcut într-un cabinet neconform standardelor medicale, cum o spune de altfel și Oana Grigore: „Am înțeles că locul nu era nici adecvat și curat pentru un cabinet ginecologic.”
„Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea. În 2020, dacă îți dorești să nu ai un copil, există contracepție.”, este declarația dată de Oana Grigore ce a determinat ONG-urile să-i solicite demisia.
În opinia lor, Oana Grigore a făcut o serie de declarații care subminează importanța dreptului femeilor din România de a face alegeri asupra propriului corp și sugerează o vină implicită a femeii decedate, și, în plus, declină responsabilitatea profesională a medicului în cazul unui act medical la cerere.
Medicul care a întrerupt sarcina este condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru că le cerea pacientelor sale mită în schimbul întreruperilor de sarcină la cerere. În cazul femeii care a murit, el a primit suma de 500 lei pe care s-a oferit să o restituie ulterior familiei îndurerate. Acest lucru se întâmpla pe fondul faptului că în județul Prahova spitalele de stat nu efectuează deloc sau aproape deloc întreruperi de sarcină la cerere.