Acestea afectează aproximativ 27 la sută dintre bărbați și 3 la sută dintre femei și pot fi de mai multe tipuri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale. Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinala, care reprezintă o urgență medicală ce amenință viața pacienților. “Dacă pacienții vin mai târziu, acest lucru îngreunează tratamentul, pentru că herniile sunt mai mari. Practic, ar trebui să vină când au primele semne, când constată apariția unei umflături la nivelul peretelui abdominal, în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală. Medicul realizează un examen clinic, se fac niște manevre prin care bolnavul își crește presiunea abdominală tușind sau contractând peretele abdominal, în așa fel încât hernia iese mai ușor în afară. Eventual, se poate face o ecografie de părți moi care să confirme existența acestei hernii, după care ar trebui să se realizeze operația. E mai facil și pentru pacient ca recuperare, și pentru chirurg ca procedură dacă operația se face mai devreme”, explică medicul chirurg Ștefan Tucă.
La ora actuală, herniile se rezolvă cu succes datorită intervențiilor chirurgicale laparoscopice. Plasele folosite pentru a vindeca herniile sunt din materiale performante, sunt ușor integrate de organism și permit rezolvarea herniilor pentru totdeauna. După o intervenție laparoscopică pentru hernie, pacienții se recuperează rapid. Aceștia rămân internați 24 de ore și pot pleca acasă a doua zi. Singurul inconvenient este o ușoară jenă la nivelul peretelui abdominal, asemănătoare febrei musculare. Pacienții sunt sfătuiți să evite activitatea fizică intensă timp de o lună și jumătate. După această perioadă, de obicei, își pot relua programul obișnuit de mișcare.
„Herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor crește tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase”.(dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurg)