Există numeroase strategii de parenting, însă la fel de bine pot fi aplicate câteva reguli simple care să-i ajute pe cei mici.
Şi, de cele mai multe ori, expresia „cei 7 ani de acasă“ se confirmă, pentru că, în familie, copiii obţin 90% din informațiile pe care le vor folosi pe tot parcursul vieții. Conform cercetărilor, cei mai mulți oameni cred că părinții care adoptă un stil de educație autoritară vor crește copii mai bine educați. Totuși, studiile realizate pe tema disciplinei în educație demonstrează constant că un stil educativ strict sau sever nu numai că nu formează copii mai bine educați, dar chiar afectează stima de sine a acestora și, în consecință, copiii respectivi
ajung să fie pedepsiți mai des. De altfel, parenting-ul strict are efect de bumerang în cele mai multe cazuri. „Dacă apăsăm prea mult pedala de accelerație și ne sufocăm copiii cu prea multe teme sau activități extrașcolare, riscăm să cădem de cealaltă parte a baricadei și să creștem copii nefericiți, fără poftă de viață, fără dorința de a se dezvolta. Indicatorul cel mai important, care ne măsoară cât de bine ne creștem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire“, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. Mai mult decât atât, specialistul consideră că există 7 reguli de bază pe care ar putea să le aplice părinții astfel încât copiii lor să fie fericiți atât la școală, cât și acasă:
1. Joaca. Copiii învață cel mai rapid și mai ușor prin joacă. Joaca este cel mai simplu mod de a învăța și unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vrei să ai un copil fericit și sănătos, petrece timp cu el jucându-vă. Fă din învățare un joc și atunci i-ai ușurat 16 ani din viață.
2. Fii un Exemplu. Copilul face ceea ce vede la alții din jurul său. Desigur, cel mai adesea îi vede pe părinți, modul lor de acțiune și manifestare. Dacă TU, părintele, tot amâni și lași pe poimâine ce poți face mâine, ghici ce va face copilul tău când va veni vorba de sculat dimineața sau de făcut temele?.
3. Greșește des și cu patos! Cu cât încerci mai mult să fii „perfect“, cu atât mai multe garduri și lacăte pui în jurul dezvoltării libere a copilului tău. În caz că nu știai acest lucru, cei mai mulți copii care doresc să aibă note bune la școală fac asta pentru a-i mulțumi pe părinți și a-i face mândri de ei și nu pentru că ei, copiii, au o năzuință incontrolabilă în această direcție. Cu cât îl împingi pe copil să fie perfect, să aibă „note bune“ și să fie „cuminte“, cu atât mai mult cresc șansele să devină obsesiv-compulsiv, ceea ce este o reală problemă.
4. Asigură-ți copilul că ești mereu cu el. Poți face asta foarte simplu, dă-i o poză cu tine sau un obiect de-al tău pe care să îl poarte câtă vreme e la școală. Acest lucru îl ajută enorm de mult și îl prote-
jează împotriva unor posibile dificultăți și chiar stări emoționale intense.
5. Ajută-ți copilul să gân-dească liber. Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep școala. De fapt, este foarte important să înțelegem că lumea este compusă din două categorii de oameni: cei care se conformează și fac posibilă existența societății, și cei care rup granițele, nonconformiștii, cei care împing societatea mai departe. Aceștia din urmă sunt cei care produc cele mai mari realizări. Este foarte important să ajutăm copiii atât să fie un spirit cât mai liber dar, în același timp, și să discearnă între ce te ajută să crești și ce este doar o modă de moment.
6. Oferă suport emoțional! Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a școlii! Deși la prima vedere toată chestia asta cu școala poate părea numai lapte și miere, ea poate afecta profund întregul sistem imunitar emoțional al copilului. Pentru a preveni acest lucru, dar și pentru a-i asigura copilului o viață sănătoasă și fericită, comunică cu el pe toate planurile, atât conștient cât și inconștient.
7. Repararea Rănilor. Pentru mulți copii școala este un fel de pădure întunecată, plină de monștri și balauri, de la colegii de clasă, până la profesori și personalul școlar. De multe ori copiii sunt răniți emoțional fără ca măcar să realizeze acest lucru. Aceste răni rămân în adâncul sufletului și de multe ori afectează tot restul vieții. „Pentru a evita acest deznodământ nefericit, poți să îți ajuți copilul, dar și copilul interior, să comunici cu el, să îi oferi tot ce are nevoie, tot ce îi trebuie. Vorba aceea, «vorba dulce mult aduce»“, conchide psihoterapeutul.