Tulburarea bipolară este o boală mintală cronică caracterizată prin schimbări de dispoziție cu faze înalte și faze joase puternice. Cei afectați, printre care se numără și rapperul american Kanye West, suferă adesea foarte mult din cauza simptomelor asociate cu această tulburare.
Din când în când, rapperul și superstarul american Kanye West (44 de ani) atrage atenția cu tweet-uri confuze și izbucniri emoționale pe Instagram. În 2020, Kim Kardashian, încă soția sa, i-a luat apărarea și a cerut compasiune pentru soțul ei, notează fitbook.de.
Ea a dezvăluit: “Kayne West suferă de bipolaritate. Ce se află în spatele acestei tulburări? Aproape toată lumea a experimentat schimbări ocazionale de dispoziție – cu sau fără un factor declanșator. Cu toate acestea, trebuie să se facă o distincție clară între fazele maniacale și depresive alternante prin care trec bolnavii de tulburare bipolară.”
Ce este tulburarea bipolară?
Înaltă ca cerul și joasă ca mormântul: Tulburarea bipolară se caracterizează prin alternanța episoadelor maniacale și depresive. Acestea durează diferite perioade de timp în funcție de tipul de tulburare, de la câteva zile până la ani. Un episod poate apărea fără un declanșator specific sau poate fi cauzat de o situație care schimbă viața, cum ar fi moartea unei persoane dragi. Apoi, tulburarea dezvoltă adesea o dinamică proprie, ale cărei fluctuații și evoluție nu mai sunt inteligibile din exterior.
Mania și depresia sau fazele înalte și joase denotă doar tendințe ale fluctuațiilor. Cei afectați experimentează adesea forme mixte ale celor două extreme de emoție. Boala mintală are o influență foarte puternică asupra modului în care bolnavii gândesc, simt și acționează. Nu este neobișnuit ca tulburarea bipolară să îngreuneze enorm de mult viața de zi cu zi.
Tipuri de tulburare bipolară
Există două tipuri principale de tulburare: tulburarea bipolară I și tulburarea bipolară II. În plus, există formele ciclotimie și ciclism rapid. Formele de tulburare sunt clasificate pe baza manifestărilor lor diferite, adică durata și tipul de episoade maniacale și depresive: 2,3
Tulburarea bipolară I este definită prin apariția a cel puțin un episod maniacal, precedat sau urmat de un episod hipomaniacal (o formă slăbită de manie) sau de un episod depresiv.
Persoanele cu tulburare bipolară II suferă de episoade depresive persistente timp de cel puțin două săptămâni, urmate de cel puțin un episod hipomaniacal care durează aproximativ patru zile.
Ciclotimia se caracterizează prin episoade de hipomanie și depresie, deși acestea sunt mai scurte și mai puțin severe decât în cazul maniei și al episoadelor depresive în toată regula.
Se spune că există cicluri rapide atunci când apar cel puțin patru oscilații de la manie sau hipomanie la depresie în decursul unui an. Frecvența ridicată a schimbărilor provoacă o suferință enormă pentru cei afectați, iar aceștia se caracterizează prin instabilitate emoțională chiar și în perioadele fără episoade.
Care sunt simptomele tulburării bipolare?
Severitatea și frecvența fluctuațiilor și a episoadelor depind astfel, pe de o parte, de forma tulburării, dar pot varia și de la un individ la altul. Primele semne de tulburare bipolară apar adesea între 20 și 30 de ani.
Mania și hipomania (episod maniacal)
Nivelul emoțional ridicat din timpul unei faze maniacale sau hipomaniacale se manifestă prin sentimente de euforie, entuziasm, impulsivitate și energie extremă. Suferinzii sunt adesea foarte nervoși în timpul fazelor de vârf și își găsesc procesele de gândire rapide sau frenetice. În timpul maniei, unele persoane pot prezenta și simptome de psihoză, cum ar fi halucinațiile, ceea ce nu este cazul hipomaniei, care este mai puțin severă. Semnele pot include, de asemenea:
· Agitație fizică sau hiperactivitate
· Nevoia patologică de a vorbi
· Nevoia redusă de somn sau reducerea puternică a duratei somnului
· Stima de sine extrem de crescută
· Creșterea gradului de distragere a atenției și a volatilității
· Dezinhibiție
· Creșterea dorinței și activității sexuale
Episoadele maniacale se manifestă adesea printr-un comportament impulsiv. În special în combinație cu o stimă de sine crescută până la megalomanie, acest lucru duce adesea la comportamente nesăbuite sau riscante, cum ar fi sexul neprotejat, abuzul de alcool și droguri sau cumpărăturile excesive. În timpul unei faze de hipomanie, apar simptome și comportamente similare, dar într-o formă slăbită.
Depresie (episod depresiv)
Episoadele depresive sunt foarte asemănătoare cu depresia pură. În cadrul unui episod depresiv bipolar, există de obicei cel puțin cinci dintre următoarele simptome:
· Dispoziție scăzută persistentă și severă, caracterizată prin lipsă de speranță, tristețe, un sentiment de goliciune interioară
· Lipsa de energie
· Pierderea interesului și a plăcerii față de lucrurile care înainte dădeau plăcere
· Prea puțină sau prea multă nevoie de somn
· Stima de sine foarte scăzută și un sentiment de vinovăție
· Dificultăți de concentrare
· Gânduri despre propria moarte sau sinucidere
· Pierderea poftei de mâncare sau mâncatul emoțional excesiv
Nu toți cei afectați de tulburare bipolară experimentează neapărat faze depresive puternice și pronunțate, cu simptome la fel de pronunțate: evoluția episodului depresiv este, de asemenea, foarte individuală. Merită menționat faptul că episoadele de manie nu sunt neapărat trăite ca fiind plăcute. Atunci când o dispoziție „normală” revine după o fază maniacă, unele persoane percep calmul de după furtună ca o deteriorare a stării emoționale, care poate fi resimțită ca o depresie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!