3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSănătateINSP a stabilit o listă de 24 de boli infecțioase pentru care...

INSP a stabilit o listă de 24 de boli infecțioase pentru care se intră obligatoriu în izolare

24 de boli infecțioase aduc celor care suferă de acestea obligativitatea de a se izola la domiciliu, la locația declarată, în unitățile sanitare stabilite de Ministerul Sănătății sau în locațiile alternative atașate acestora, a hotărât Guvernul în urma unei solicitări a Institutului Național de Sănătate Publică.

Lista aprobată cuprinde următoarele boli: 1. Poliomielita; 2. Difteria; 3. Rujeola; 4. Pertussis; 5. Febra tifoidă; 6. Febra paratifoidă; 7. Boală meningococică (MCSE); 8. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă; 9. Antrax pulmonar; 10. Rabia umană; 11. Holera; 12. Pesta; 13. Variola / varioloidul; 14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal; 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă; 16. Febra hemoragică Lassa; 17. Ebola; 18. Febra hemoragică Marburg; 19. Febra hemoragică Crimeea Congo; 20. Febra galbenă; 21. Nipah; 22. SARS; 23. MersCoV2; 24. SarsCov2.

La poziția 25 a fost introdusă „Boala cauzată de un agent patogen infecţios necunoscut / emergent”, special pentru a se crea cadrul legal pentru introducerea oricăror altor boli cu patogen necunoscut.

Bolile infectocontagioase propuse de INSP sunt acele boli ce determină un impact major și rapid asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și care pot determina apariția unor focare de boli transmisibile sau generarea de epidemii locale și care se pot extinde ulterior la nivel național sau internațional. Potrivit specialiștilor în medicină, aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare şi instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii in populaţia generală.

„Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând in spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul ţării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Atunci când capacitatea acestora este depășită tratarea pacienților cu forme ușoare, medii, severe şi critice se va face în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secțiilor județene de boli infecţioase sau spitalelor/secțiilor județene de pneumoftiziologie.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă