23.4 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăSănătateInfecție cu norovirus: ce este, simptome, tratament

Infecție cu norovirus: ce este, simptome, tratament

Infecția cu norovirus este una dintre cele mai comune probleme ce apar, la copii și adulți, deopotrivă, în special în sezonul rece. Fiind un virus extrem de contagios, se poate transmite cu ușurință în mediile închise și aglomerate. Deși în majoritatea cazurilor, infecția cu norovirus trece fără ajutor medical în câteva zile, unele persoane pot necesita îngrijiri de specialitate. Medicul este singurul în măsură să pună un diagnostic corect. La primele semne ale unor probleme, specialistul trebuie consultat!

Ce este infecția cu norovirus? 

Infecția cu norovirus debutează brusc, cu vărsături severe și diaree. Pentru a înțeleg mai bine ce este norovirusul și cum se transmite, trebuie să facem precizarea că vorbim de un tip de virus ce cauzează gastroenterită, o boală caracterizată prin inflamarea stomacului și a intestinelor.

Norovirusurile sunt foarte contagioase, pot apărea în orice moment al anului. Frecvent, infecția cu norovirus se manifestă în lunile de iarnă. Majoritatea celor afectați se pot reface singuri. Copiii, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice pot necesita, uneori, ajutor medical. 

Transmiterea norovirusului se face în principal prin contact direct cu o persoană infectată. De asemenea, consumul de alimente sau apă contaminate cu acest virus pot duce la îmbolnăvire. De menționat că virusul poate supraviețui pe suprafețe contaminate, ceea ce înseamnă că este esențială igiena mâinilor pentru prevenirea răspândirii. 

Infecția cu norovirus este întâlnită adesea în spații aglomerate și închise, precum centrele în care sunt copii, bătrâni, unități de învățământ, spitale. 

Simptomele infecției cu norovirus

Simptomele infecției cu norovirus pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai des întâlnite sunt:

  • greața;
  • vărsăturile;
  • diareea;
  • crampele stomacale.

De asemenea, unele persoane pot prezenta:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • senzație de furnicături sau înțepături la nivelul mâinilor și picioarelor.
  • Este important de menționat că acestea pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni gastrointestinale, de aceea este necesar un diagnostic medical, pentru a stabili prezența norovirusului.

    Durata simptomelor poate varia, însă în majoritatea cazurilor, acestea apar la 12 – 48 de ore după expunerea la virus și durează 1 – 3 zile. În unele cazuri, simptomele pot persista mai mult timp, mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau la copii.

    Severitatea simptomelor poate fi diferită. În majoritatea cazurilor, manifestările specifice sunt moderate. Însă, la persoanele cu sistem imunitar slăbit, simptomele pot fi severe, motiv pentru care aceste persoane necesită îngrijiri medicale. 

    În ceea ce privește simptomele la copii și adulți, acestea sunt în general similare. Totuși, la copii pot fi mai severe sau pot dura mai mult timp. De exemplu, diareea și vărsăturile pot fi mai intense la cei mici, ceea ce poate duce rapid la deshidratare. 

Tratamentul infecției cu norovirus

Tratamentul infecției cu norovirus este în mare parte simptomatic, deoarece nu există un medicament antiviral specific pentru acest tip de infecție. Principalele simptome ale infecției cu norovirus sunt diareea și vărsăturile, care pot fi gestionate prin utilizarea anumitor medicamente, precum entiemetice, antidiareice. Acestea ajută la gestionarea simptomelor, pentru îmbunătățirea confortului celui afectat.

Rehidratarea este un aspect crucial al tratamentului infecției cu norovirus. Diareea și vărsăturile pot duce la deshidratare severă, care poate fi periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Consumul de lichide este recomandat pentru a preveni deshidratarea. În cazurile severe, rehidratarea intravenoasă poate fi necesară și se poate face doar la spital.  

Alimentația adecvată contribuie la recuperarea după infecția cu norovirus. Consumul de alimente ușoare, cum ar fi orezul, bananele, mărul copt, pâinea prăjită, supele, pastele, poate ajuta la menținerea funcționării normale a sistemului digestiv și la refacerea organismului. Este important să se mențină o dietă echilibrată și să se evite alimentele grele care pot agrava simptomele sau pot îngreuna procesul de recuperare.

Prevenirea răspândirii virusului este un aspect important al tratamentului. Aceasta poate fi realizată prin spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu alte persoane în timpul perioadei de boală și curățarea riguroasă a suprafețelor care pot fi contaminate.

Infecția cu norovirus este foarte contagioasă și simptomele neplăcute pot fi îngrijorătoare, atunci când se manifestă timp îndelungat, mai ales la copii. De la primele semne, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

Cele mai citite

Judecătorii avertizează asupra riscurilor de securitate în urma digitalizării instanțelor de către Ministerul Justiției

Judecătorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ministerul Justiției ar putea obține acces neautorizat...

Estonia acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra NATO, UE și propriului teritoriu, începând din 2020

Estonia a acuzat joi Serviciul de Informații Militare al Rusiei (GRU) de implicare în atacuri cibernetice ce vizează Ucraina, state membre NATO și Uniunea...

Dialog satiric între vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aș duce

– Ole, Torero! – Oleu, teroare! Că de când am intrat în UE, s-a dus liniştea boilor şi taurilor noştri! – Aşa e! Nu vezi...
Ultima oră
Pe aceeași temă